Apifon – Το μυστικό της επιτυχίας: Αξία, ισότητα και σεβασμός για τους ανθρώπους

Apifon – Το μυστικό της επιτυχίας: Αξία, ισότητα και σεβασμός για τους ανθρώπους
Η Εύη Σεμερτζίδου, μέλος του ΔΣ και COO της Apifon, γράφει για μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, που υιοθετεί η εταιρεία τεχνολογίας, με στόχο όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν την αίσθηση του ανήκειν και τις ίδιες ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Από την Εύη Σεμερτζίδου, μέλος του ΔΣ και COO της Apifon

Παρ’ όλες τις ραγδαίες εξελίξεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, η ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλλα παραμένει ισχυρή σε πολλούς τομείς της εργασιακής, κοινωνικής και οικογενειακής ζωής.

Σίγουρα οι μέχρι σήμερα νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν μετρήσει θετικά, υπάρχει όμως ακόμα δρόμος μπροστά μας για πλήρη νομική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων, ειδικά σε τομείς όπως η εργασία. Η υγειονομική κρίση μάλιστα που επήλθε με την πανδημία ανέδειξε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις ανισότητες που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) εκτιμά ότι παγκοσμίως 40% όλων των απασχολούμενων γυναικών, εργάζονται σε τομείς που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία σε σύγκριση με το 36% των ανδρών.

Η μόρφωση και η εργασία λοιπόν έχουν βεβαίως συμβάλλει στη χειραφέτηση των γυναικών, ακόμα όμως δεν απολαμβάνουν ούτε το ίδιο ποσοστό στην απασχόληση ούτε ίσες αμοιβές.

Στην Ελλάδα το μισθολογικό χάσμα βρίσκεται ακόμα στο 15%! Παράλληλα, οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στην ανεργία με ποσοστό 65,64%% έναντι των ανδρών με 34,36&%. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην ελληνική αγορά εργασίας (~45%) είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ-27 (~58%) ενώ υπάρχει χαμηλή διείσδυση στην ανώτατη βαθμίδα των ελληνικών επιχειρήσεων (~10% των top 500 σε κερδοφορία στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκες – ICAP 2020), αλλά και στη δημόσια διοίκηση, πολιτική κλπ.

Γενικά, οι ευκαιρίες συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές των ανδρών, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει και διαχωρισμός μεταξύ ανδρικών και γυναικείων επαγγελμάτων λόγω προκαταλήψεων. Φαινόμενο που οδηγεί βεβαίως και στο λεγόμενο «dream gap», που βιώνουν τα νέα κορίτσια ηλικίας 10-17 ετών και αφορά την απόσταση μεταξύ του τι επιθυμούν και του τι πιστεύουν ότι είναι εφικτό να καταφέρουν. Το πιο ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι πιστεύουν ότι το φύλο τους αποτελεί το βασικό εμπόδιο το οποίο τους κρατάει πίσω στο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η ενσωμάτωση των νέων γυναικών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι απογοητευτική. Ήδη πριν από την πανδημία, περισσότερο από το 40% των νέων γυναικών ηλικίας 25-34 ετών δεν εργαζόταν, παρόλο που είναι το πιο εκπαιδευμένο κομμάτι του πληθυσμού, αποτελώντας το 60% των πρόσφατων αποφοίτων μεταλυκειακής επαγγελματικής κατάρτισης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πράγμα εντελώς αντιπαραγωγικό για την αγορά. Η απουσία των γυναικών, ιδίως των νέων, αποτελεί σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή τη διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων. Ένας σημαντικός αριθμός γυναικών οδηγείται εκτός αγοράς εργασίας λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, έξοδος που συνδέεται με πατριαρχικές αντιλήψεις, ακόμα ευρέως διαδεδομένες στην ελληνική κοινωνία, μαζί με την ανεπάρκεια δημόσιων υπηρεσιών στήριξης των νέων οικογενειών. Εκτός αυτού, η ζήτηση για εργασία από γυναίκες είναι χαμηλότερη, φαινόμενο που επίσης συνδέεται με το ζήτημα της μητρότητας, καθώς πολλοί εργοδότες αποφεύγουν την πρόσληψη νέων γυναικών λόγω της πιθανότητας τεκνοποίησης, ζήτημα που αποτελεί κύρια πηγή συγκρούσεων και αφού βρουν δουλειά. Ταυτόχρονα, μελέτες έχουν δείξει ότι το φύλο λειτουργεί ως «φίλτρο» για όλους τους τύπους διακρίσεων (π.χ. φυλετικές, ηλικιακές, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.λπ.), αφήνοντας τις γυναίκες περισσότερο εκτεθειμένες σε τέτοιες συμπεριφορές.

Στην Apifonεπιλέγουμε τους ανθρώπους μας με βάση τις ικανότητές τους και τα προσόντα τους. Είμαστε μια εταιρεία τεχνολογίας, και η τεχνολογία δεν έχει φύλο. Διαθέτουμε ένα άκρως αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης για το προσωπικό μας, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα ίδια κριτήρια για όλους. Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας  χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι εργαζόμενοι έχουν την αίσθηση του ανήκειν και τις ίδιες ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Επιθυμούμε να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες ανέλιξης, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς, επανεξετάζοντας συνεχώς τις διαδικασίες και τις πολιτικές μας. Θέλουμε οι άνθρωποι μας να νιώθουν πως έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους, να αναπτύξουν δεξιότητες, να εκπαιδευτούν, να αιτηθούν για μια διοικητική θέση. Επίτευξη αποτελεί ότι το 50% των ατόμων που βρίσκονται σε ανώτερες ηγετικές θέσεις στην Apifon είναι γυναίκες. Είμαστε μία εταιρεία που αγαπά τη διαφορετικότητα, αφού τη θεωρούμε πηγή δύναμης και δημιουργικότητας. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τους ανθρώπους που απαρτίζουν το προσωπικό μας. Το ποσοστό των γυναικών που εργάζεται στην εταιρεία είναι ίσο με το ποσοστό των ανδρών (50%) και το 50% των managers είναι γυναίκες.

Στηρίζουμε το κάθε άτομο όταν αυτό το έχει ανάγκη. Είμαστε δίπλα στις γυναίκες της εταιρείας όταν αυτές θα γίνουν μητέρες, αλλά και στους άντρες οι οποίοι θα αναλάβουν το ρόλο του πατέρα, παρέχοντας τους όλες τις άδειες που προβλέπει ο νόμος, αλλά και την επιλογή να εργαστούν με τη μορφή της τηλεργασίας αν το επιτρέπει η φύση της δουλειάς τους, έτσι ώστε να τους διευκολύνουμε στη νέα τους καθημερινότητα. Είναι σημαντικό για εμάς οι άνθρωποί μας να έχουν μια ισορροπημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή, διότι αυτό τους κάνει πιο παραγωγικούς και πιο επιτυχημένους και στους δύο τομείς. Πιστεύουμε ότι το ευχαριστημένο προσωπικό είναι το θεμέλιο της επιτυχίας της εταιρείας μας.

Έχοντας υπ’ ευθύνη μου την πιο… γυναικοκρατούμενη Διεύθυνση της εταιρείας, αφού σχεδόν το 90% αποτελείται από γυναίκες, θα έλεγα πως έχω εικόνα της γυναικείας επιχειρηματικότητας από πρώτο χέρι. Ο τρόπος λειτουργίας της Διεύθυνσης, όπως και όλης της εταιρείας, έχει ως άξονες τη θετικότητα, την ομαδικότητα, τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό. Έχουμε θεσπίσει συχνές συναντήσεις των ομάδων όπου συζητούνται τυχόν προβλήματα, προτείνονται νέες ιδέες για τη συνεχή καλυτέρευση του εργασιακού περιβάλλοντος και η ομάδα έρχεται πιο κοντά. Έχω ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όλα τα μέλη των ομάδων της διεύθυνσης και στόχος μου είναι να τα βλέπω να εξελίσσονται, προσπαθώντας να τους παρέχουμε όλα τα εφόδια για να αριστεύσουν στο αντικείμενό τους. Στην Apifon προσπαθούμε να διατηρούμε ένα φιλικό και αξιοκρατικό περιβάλλον και να εξελισσόμαστε διαρκώς. Θέλουμε όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί μας να βιώνουν την κάθε τους μέρα στη δουλειά σαν μια ξεχωριστή εμπειρία.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα