Απειλές Κάμερον κατά… εφημερίδων

Απειλές Κάμερον κατά… εφημερίδων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπερνά το αυτονόητο και επιτίθεται στον Τύπο για τις αποκαλύψεις των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ.

Βασικά, τα βόλια είχαν στόχο τον Guardian, αλλά ο Ντέιβιντ Κάμερον απέφυγε να κατονομάσει τις «άτακτες» εφημερίδες, τις οποίες κατηγόρησε για ανευθυνότητα στους χειρισμούς τους, σχετικά με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές από την αμερικανική NSA.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές του για τα αποτελέσματα της ευρωπαικής Συνόδου Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε με έμφαση πόσο επικίνδυνο είναι να αντιμετωπίζει κανείς με αφελή τρόπο αυτές τις διαρροές και μετά προχώρησε σε συγκαλυμμένες απειλές. Θα προτιμούσε, είπε, τέτοιες διαφορές απόψεων να λυθούν με διάλογο με τον Τύπο, για να μην αναγκαστεί να πάει στα δικαστήρια. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είπε, θα είναι δύσκολο να το αποφύγει εάν οι εφημερίδες δεν συμμορφωθούν.

Η προειδοποίηση έγινε, όταν βουλετής επικαλέστηκε δημοσίευμα σε μια από τις «καλές» προφανώς εφημερίδες, την Sun, σύμφωνα με το οποίο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι οι διαρροές για τις παρακολουθήσεις από τους Αμερικανούς δυσκόλεψαν πολύ τη δουλειά τους, αφού οι τρομοκράτες πλέον είναι «πολύ προσεκτικοί» και  ξέρουν και φυλάγονται.

Διαβάστε ακόμη: Θερμό επεισόδιο Γκάρντιαν-Βρετανικών Αρχών

«’Εχουμε ελευθερία του Τύπου και θέλω ο Τύπος να νιώθει ότι δεν λογοκρίνεται εκ των προτέρων», υποστήριξε ο Κάμερον. «Προσπαθήσαμε να το συζητήσουμε και να εξηγήσουμε τι ζημιά μπορεί να προκληθεί, γι’ αυτό και ο Guardian κατέστρεψε μερικές από τις πληροφορίες και τους σκληρούς δίσκους που είχε στην κατοχή του. Ωστόσο, συνεχίζουν τώρα και δημοσίευσαν κι άλλο υλικό, το οποίο κάνει ζημιά».

Η «ανυπακοή» που επέδειξαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, λοιπόν, συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις από τα γραφεία της στη Νέα Υόρκη, ήταν σαφές ότι εξόργισε τον Κάμερον. Για αυτό, παρότι, όπως είπε, δεν θέλει, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσει «δικαστική εντολή ή ακόμα και σκληρότερα μέτρα», εάν η έκκλησή του για «υπευθυνότητα έναντι της κοινωνίας» δεν φέρει αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη: Oυδέν κρυπτόν στο internet υπό την NSA

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μετά τις αποκαλύψεις, η λειτουργία και επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας ίσως θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. «Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται», είπε, «κι όσο εξελίσσονται και οι απειλές που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το πλαίσιο λειτουργίας τους είναι αποτελεσματικό».

Εκτός από τις πιθανές ανησυχίες του για την ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, είναι φανερό ότι ο Κάμερον προσπαθεί να ανταποκριθεί και στο αίτημα μερίδας βουλευτών του κόμματος του να «τιμωρηθούν» οι εφημερίδες, και ειδικά ο Guardian για την εκτενή κάλυψη της υπόθεσης.

Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, ο Τζούλιαν Σμιθ, είχε ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην αστυνομία και στη συνέχεια επετέθη στην εφημερίδα σε ομιλία του στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι ο Guardian παραβίασε τον νόμο, «δημοσίευσε έγγραφα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης» και πρέπει να διωχθεί. Παρότι οι συνάδελφοί του από το κόμμα των Εργατικών διαμαρτυρήθηκαν έντονα, κάνοντας λόγο για «μακαρθισμό» και «απόλυτο εκφοβισμό» των δημοσιογράφων, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέμα ασφάλειας των Τόρις, Τζέιμς Μπρόκενσιρ, τον στήριξε εμμέσως, εκφράζοντας, όπως είπε, την άποψη της κυβέρνησης, ότι η εφημερίδα «έβλαψε την εθνική ασφάλεια».

Διαβάστε ακόμη: Κοριοί της NSA και στην Αθήνα;