Απειλεί να φύγει η Συρία από την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2»

Απειλεί να φύγει η Συρία από την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2»

Η άρνηση της συριακής αντιπολίτευσης να συζητήσει εάν δε συμφωνηθεί η αποχώρηση του Άσαντ από την κυβέρνηση τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις.

Όλες οι πλευρές περίμεναν τη σημερινή ημέρα που επιτέλους θα κάθονταν, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» που πραγματοποιείται στην Ελβετία, οι δύο πλευρές της πιο αιματηρής σύγκρουσης των τελευταίων ετών: η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Συρίας και η αντίστοιχη της συριακής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, φαίνεται πως η επιθυμία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι να συγκεντρώσει τους απεσταλμένους του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τα μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης το μεσημέρι για μια συνεδρίαση στην ίδια αίθουσα, όπου θα έπαιρνε το λόγο μόνον ο ίδιος, δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ να δηλώνει προς τον Μπραχίμι πως, αν δεν πραγματοποιηθούν σοβαρές σύνοδοι εργασίας μέχρι αύριο, Σάββατο, η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει.

«Αν δεν πραγματοποιηθούν σοβαρές σύνοδοι εργασίας ως το Σάββατο, η επίσημη συριακή αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από τη Γενεύη εξαιτίας έλλειψης σοβαρότητας ή προετοιμασίας της άλλης πλευράς», δήλωσε ο Μουάλεμ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η οποία επικαλέσθηκε πηγή της στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές στις δύο αντιπροσωπείες, η αντιπολίτευση αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με το καθεστώς προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την αρχή μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Άσαντ πριν υπάρξει οποιαδήποτε άμεση διαπραγμάτευση.

Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: «Τίποτε δεν με εμποδίζει να είμαι πάλι υποψήφιος»

«Το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν θέλουν να κάνουν ειρήνη, έρχονται εδώ με όρους», δήλωσε ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάιζαλ Μόκνταντ.

Ο Μπραχίμι πάντως συνάντησε τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία και πρόκειται να συναντηθεί αργότερα με την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης. Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε πως η συνάντηση αυτή τουλάχιστον χαρακτηρίσθηκε από «θετική ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Γενεύη Αλεσάντρα Βελούτσι, ο Μπραχίμι θα συναντηθεί το απόγευμα με τους αντιπολιτευόμενους, επικεφαλής των οποίων είναι ο αρχηγός του Συριακού Συνασπισμού Άχμεντ Τζάρμπα. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δούμε τη διαδικασία να εξελίσσεται. Χρειάζονται εντατικές συνομιλίες για να βρούμε ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε», είπε η Βελούτσι.

Διαβάστε επίσης: Συστηματικά βασανιστήρια και 11.000 εκτελέσεις στη Συρία

«Ξέρουμε ότι αυτό θα πάρει χρόνο και, αν χρειαστεί μια μέρα περισσότερη, θα διαρκέσει μια μέρα περισσότερο. Ξέραμε ότι δεν επρόκειτο να είναι μια εύκολη διαδικασία», δήλωσε επίσης ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο αντιπροσωπείες, οι οποίες έφθασαν χθες, Πέμπτη στη Γενεύη έπειτα από μια διάσκεψη σε ατμόσφαιρα έντασης στο Μοντρέ στην οποία συμμετείχαν περίπου σαράντα χώρες και οργανώσεις, επρόκειτο να αρχίσουν απ’ ευθείας συνομιλίες για να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στο φονικό χάος που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους στη Συρία και έχει εξαναγκάσει εκατομμύρια αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να εξοριστούν.

Διπλωμάτες και παρατηρητές δεν έχουν αυταπάτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών, ωστόσο υπενθυμίζουν πως το γεγονός και μόνο ότι οι δύο παρατάξεις δέχθηκαν να έρθουν στη Γενεύη είναι από μόνο του σημαντικό.

Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων πρόκειται να διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Οι «χίλιες ημέρες βίας» της Συρίας