Ξεκίνησε η διάσκεψη στη Γενεύη για το μέλλον της Συρίας

Ξεκίνησε η διάσκεψη στη Γενεύη για το μέλλον της Συρίας

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη του εμφυλίου,  Άσαντ και αντιπολίτευση στο ίδιο τραπέζι για διαπραγματεύσεις. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κήρυξε της έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2 για τη Συρία στο Μοντρέ της Ελβετίας , όπου οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της εξόριστης αντιπολίτευσης θα συναντηθούν για πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι σαράντα περίπου χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε το συριακό καθεστώς και την εξόριστη συριακή αντιπολίτευση να αδράξουν τη «μεγάλη ευκαιρία» που τούς προσφέρεται με τη διάσκεψη Γενεύη 2, η οποία άρχισε σήμερα στο Μοντρέ, στις Όχθες της λίμνης Λεμάν.

«’Ύστερα από περίπου τρία επώδυνα χρόνια συγκρούσεων και δεινών στη Συρία, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας», τόνισε ο Μπαν στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον περίπου 40 χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ και του συριακού Συνασπισμού. Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έφθασε με καθυστέρηση στο χώρο της διάσκεψης, δεν ήταν παρούσα όταν ο Μπαν κήρυξε την έναρξη των εργασιών.
«Ο Λαβρόφ και ο Κέρι εργάστηκαν μαζί μου, καθώς και με πολλούς άλλους εταίρους για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα», τόνισε ο Μπαν.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία. Ο Κέρι πρόσθεσε ότι ο ‘Ασαντ δεν θα έχει ποτέ πια νομιμοποίηση για να κυβερνήσει και υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ θα είναι μια «σκληρή και περίπλοκη διαπραγμάτευση».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε σήμερα ότι κύριος στόχος της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Μοντρέ είναι «να δοθεί ένα τέλος στην τραγική σύρραξη» και να αποτραπεί η επέκτασή της σε άλλες χώρες της περιοχής.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Λαβρόφ κάλεσε τους «εξωτερικούς παράγοντες της κρίσης» να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε την εσωτερική συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ένα συριακό εθνικό διάλογο και ότι το Ιράν, το οποίο δε παίρνει μέρος στη διάσκεψη Lavrov, πρέπει να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διάλογο». Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση δεν θα είναι «εύκολες ούτε γρήγορες», αλλά ότι φέρουν το βάρος μιας «ιστορικής ευθύνης».

Οι συνομιλίες στην Ελβετία ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και τους εχθρούς της για τον τερματισμό του τριετούς εμφυλίου πολέμου είναι σχεδόν απίθανο να επιτύχουν, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Εξαιτίας της απουσίας παραγόντων με επιρροή στη συνάντηση, αμφιβάλλω για την επιτυχία της διάσκεψης Γενεύη 2 στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας…και στην αποτελεσματικότητά της στην επίλυση της συριακής κρίσης. Η Γενεύη 2 έχει αποτύχει πριν ακόμη ξεκινήσει», είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

Άσαντ: «Τίποτε δεν με εμποδίζει να είμαι πάλι υποψήφιος»

Οι θέσεις των δύο πλευρών
Στα χαρτιά, οι θέσεις των δύο εχθρικών «στρατοπέδων» είναι ασυμβίβαστες. Το αίτημα της αντιπολίτευσης για πλήρη αποχώρηση του Μπασάρ αλ – Άσαντ, που είναι στην εξουσία από το 2000 δεν γίνεται δεκτό από το καθεστώς. Η επίσημη Δαμασκός από την πλευρά της θέλει να προωθήσει την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και προειδοποίησε ότι η τύχη του προέδρου είναι γι αυτήν «κόκκινη γραμμή».

Είναι σαφές μεταδίδουν οι διεθνείς αναλυτές ότι οι διπλωμάτες στο Μοντρέ δεν τρέφουν αυταπάτες έχοντας ήδη προειδοποιήσει ότι ο διάλογος θα είναι μια διαδικασία μακρά και επίπονη. Σε πρώτη φάση, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδιώξει να επιτύχει έστω μερικά απτά αποτελέσματα σε αυτές τις άκρως σημαντικές για το μέλλον της Συρίας ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους, την ανταλλαγή κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός.

«Μην περιμένετε σημαντική πρόοδο στις μέρες που έρχονται », δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατά την άφιξή του στο Μοντρέ. «Ωστόσο, όταν είναι ενεργοποιημένη η διπλωματία, μπορεί να υπάρξει πρόοδος, το έχουμε ήδη δει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Για τους συμμετέχοντες , υπάρχει ένας σαφής στόχος σε αυτές τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Να σταματήσει ο κύκλος της βίας στη Συρία, όπου ο εμφύλιος πόλεμος με βομβιστικές επιθέσεις, ολοκληρωτικές μάχες και πολλαπλές φρικαλεότητες έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 130.000 ανθρώπων και έχει αναγκάσει χιλιάδες Σύρους να φύγουν από την πατρίδα τους.

Διαβάστε επίσης: Συστηματικά βασανιστήρια και 11.000 εκτελέσεις στη Συρία