Απίστευτα ποσά: Ποιοι έχασαν και ποιοι κέρδισαν από την εκλογή Τραμπ

Απίστευτα ποσά: Ποιοι έχασαν και ποιοι κέρδισαν από την εκλογή Τραμπ

Η εκλογή του νέου πλανητάρχη έκανε κάποιους πιο ευτυχισμένους και κάποιους λιγότερο…

Ο Donald Trump εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ανατρέποντας τα προγνωστικά. Οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν, ανάμεσά τους και οι περισσότερες επενδυτές, που έδειξαν όμως γρήγορα να ξεπερνούν το αρχικό «σοκ».

Σε αυτό συνέβαλαν και οι πιο ήπιες δηλώσεις του Τραμπ αμέσως μετά την εκλογή του και οι διακηρύξεις του για ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.

Ποιοι όμως έχασαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι κέρδισαν ποντάροντας από την αρχή στον νέο πρόεδρο;

Μεγάλος χαμένος ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Μεξικανός Carlos Slim, που υπολογίζεται ότι έχασε ένα “τσουβάλι” δολάρια (έστω και λογιστικά), βλέποντας τις αγορές να κατρακυλούν αμέσως μετά την επικράτηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Το πέσο έφτασε να χάνει ακόμα και 10% και ο Σλιμ σύμφωνα με το Bloomberg έχασα περίπου 5,1 δισ. δολάρια από τη προσωπική του περιουσία.

Συνολικά οι Μεξικανοί επιχειρηματίες που συγκαταλέγονται στο δίκτυο των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg υπολογίζεται ότι έγιναν φτωχότεροι κατά 6,5 δισ. δολάρια σε μια μέρα.

Ο Slim ήταν κι ο ηγέτης της συνολικής απώλειας των 41 δισ. δολαρίων που έχασαν οι δισεκατομμυριούχοι του του Bloomberg Billionaires Index.

Ο δείκτης S&P 500 επέδειξε πτώση 1,1% το πρωί στη Νέα Υόρκη, ενώ οι αγορές “έτριξαν”, τουλάχιστον αρχικά, με τη νίκη του Trump.

O δείκτης σχεδόν απέσβεσε τα κέρδη των 57 δισ. δολαρίων που είχε την προηγούμενη εβδομάδα όταν τα γκάλοπ έδειχναν νίκη της Ηillary.

Οι μεγάλοι νικητές
Στους μεγάλους «νικητές» από την εκλογή Τραμπ συγκαταλέγονται οι επενδυτές Carl Icahn και John Paulson, οι οποίοι ήταν και σύμβουλοι του κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Μέχρι να κλείσουν οι αγορές την Τετάρτη, ο Icahn είχε κερδίσει περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια στο μετοχικό του χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα κέρδη του προήλθαν από την άνοδο στην εταιρεία CVR Energy στην οποία είναι μεγαλομέτοχος και περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια κέρδισε από το μερίδιο του στην εταιρεία μετάλλων Freeport-McMoRan (άνοδος 8,11%). Επίσης πρόσθεσε ακόμα 100 εκατ. δολάρια στα κέρδη του από την εταιρεία Icahn Enterprises IEP.

Από την πλευρά του ο John Paulson, γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στην τράπεζα Πειραιώς, είδε το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο να ενισχύεται κατά 463 εκατ. δολάρια την Τετάρτη.