Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι Αμερικανοί είναι κατά του καπιταλισμού

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι Αμερικανοί είναι κατά του καπιταλισμού
epa03684180 People march during an anti-capitalism protest as part of May Day in New York, New York, USA, 01 May 2013. People around the world mark the first of May to call for worker's rights and support the labor movement. EPA/JUSTIN LANE

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας γνώμης της YouGov είναι σοκαριστικά.

του Μπεν Γκάιερ

Μια νέα έρευνα γνώμης της YouGov για το Ινστιτούτο Legatum αποκαλύπτει ότι οι Αμερικανοί δεν αγαπούν και ιδιαίτερα το χρηματοοικονομικό σύστημα που συνιστά τη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής κοινωνίας.

Από τους 1.000 Αμερικανούς που ερωτήθηκαν, 55% πιστεύουν ότι σε ένα καπιταλιστικό σύστημα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σχεδόν 64% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο και 77% στη Γερμανία πιστεύουν το ίδιο. Επιπλέον, μόλις 49% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η ιδιωτική επιχείρηση είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση της φτώχειας σε σχέση με την κυβέρνηση – τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 39% και 40% για τους Βρετανούς και τους Γερμανούς αντίστοιχα.

Και δεν τελειώνουν εκεί τα άσχημα νέα για τις εταιρείες. Μόνο 30% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ό,τι είναι καλό για τις εταιρείες είναι καλό και για την κοινωνία γενικά, ενώ 65% των Αμερικανών θεωρούν ότι οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν προβεί σε ανήθικες πράξεις, όπως π.χ. η αποφυγή φόρων.

Η πεποίθηση ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως έχουν κοροϊδέψει και έχουν φτάσει στην κορυφή με παράνομα μέσα είναι σχεδόν καθολική· μόλις 10% των ερωτηθέντων και στις εφτά χώρες όπου έγινε η έρευνα απάντησαν ότι οι μεγάλες εταιρείες είναι «καθαρές».

Ο αμερικανικός καπιταλισμός περνάει μια ενδιαφέρουσα περίοδο. Μπορεί οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί να επανέρχονται από τα τάρταρα της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά η δυσαρέσκεια με το διογκούμενο χάσμα πλούσιων – φτωχών εντείνεται.

Πάντως, ο Τιμ Κέιν, οικονομολόγος στο συντηρητικό Ινστιτούτο Hoover, είπε ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία τείνει να βασίζεται στον οικονομικό κύκλο και ανέφερε τη συγκεκριμένη έρευνα γνώμης ως ένδειξη ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά» στην οικονομία – κάτι που πιστεύει και η πλειοψηφία των Αμερικανών.

Πηγή: fortune.com