«Απίθανο» να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια πριν το καλοκαίρι, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας

«Απίθανο» να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια πριν το καλοκαίρι, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 11, 2021. - European Central Bank chief Christine Lagarde was under pressure on March 11, 2021 to soothe market jitters on rising inflation and bond yields that could hobble the eurozone's recovery from the pandemic. The meeting of the ECB's 25-member governing council is not set to lead to any changes in the bank's ultra-loose monetary policy. (Photo by Armando BABANI / AFP) Photo: AFP
Καταλύτης τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να μειώσει το κόστος δανεισμού πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Boris Vujcic.

Ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί σταδιακά, οι αξιωματούχοι θέλουν να «πειστούν» για την επιβράδυνση και θα περιμένουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της ευρωζώνης, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Δεν συζητάμε για μείωση των επιτοκίων τώρα, και πιθανότατα δεν θα το κάνουμε πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε ο Vujcic στην κροατική τηλεόραση N1 TV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει σε μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος, μετά από μια πιο απότομη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού προς το τέλος του 2023. Οι αγορές έχουν μειώσει αυτά τα στοιχήματα κάπως πρόσφατα, αλλά συνεχίζουν να τιμολογούν μια πρώτη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας την άνοιξη.

Η επιδείνωση της οικονομικής αδυναμίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αυτές τις προσδοκίες, αν και ο Vujcic δήλωσε ότι η ευρωζώνη των 20 χωρών θα αποφύγει την πρώτη ύφεση από την περίοδο της πανδημίας. «Φαίνεται ότι η Κροατία θα αποφύγει την ύφεση, και πιθανότατα και η ευρωζώνη», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα έχουμε μια ήπια ανάπτυξη, χωρίς ύφεση, ενώ θα πετύχουμε τον στόχο μας για μείωση του πληθωρισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: