Μέχρι 6 τρισ. κ.π οι ακαθάριστοι πόροι σε τεμάχιο του «οικοπέδου 12»

Μέχρι 6 τρισ. κ.π οι ακαθάριστοι πόροι σε τεμάχιο του «οικοπέδου 12»

Ανακοίνωση της εταιρείας Nοble Energy, μετά την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Οι ακαθάριστοι πόροι του τεμαχίου «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ κυμαίνονται από 3,6 τρισ. έως 6 τρισ. κυβικά πόδια (TCF) του φυσικού αερίου, με μέσο όρο περίπου 5 τρισ. κ. π., ανακοίνωσε η εταιρεία Nοble Energy, μετά την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης ανακοίνωσε, σε διάσκεψη Τύπου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, και διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική για χερσαίο τερματικό υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη.

Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής της Noble Κύπρου Τζον Τόμιτς ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, καλής ποιότητας, και ότι η συνεργασία της εταιρείας με τις κυπριακές Αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας.

Στην ανακοίνωσή της, η Noble Energy αναφέρει ότι γεώτρηση έφτασε σε συνολικό βάθος 18.865 ποδιών και έχουν εντοπιστεί 120 πόδια καθαρού φυσικού αερίου, σημειώνει πως «η δοκιμή η οποία περιορίζεται από τον εξοπλισμό επιφανείας, απέδωσε ένα μέγιστο ρυθμό ροής 56 εκατ. κυβικά πόδια ανά ημέρα (Mmcf/δ) του φυσικού αερίου» και τονίζει ότι «η μοντελοποίηση επιδόσεων δείχνει πηγάδια ανάπτυξης στη δεξαμενή που έχουν την ικανότητα να προσφέρουν έως 250 Mmcf/d».

Διαβάστε ακόμη: Τι σημαίνουν 4,7 τρισ. κυβικά υδρογονανθράκων για την Ελλάδα

Εξάλλου, ο Κιθ Έλιοτ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Noble Energy στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν την ύπαρξη σημαντικών απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου και την υψηλή απόδοση του κοιτάσματος» και τόνισε ότι είναι απαραίτητες οι πρόσθετες δραστηριότητες αξιολόγησης για να βελτιωθούν περαιτέρω οι πόροι και να βελτιωθεί ο σχεδιασμός στον τομέα της ανάπτυξης.

«Συνεχίζουμε να εντοπίζουμε και να προωθούμε πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης. Εκτός από την ανακάλυψη αυτή, ενθαρρύνουμε, επίσης, περαιτέρω δυνατότητες εξερεύνησης στο οικόπεδο 12», προσέθεσε. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα είναι μικρότερα από αυτά που αναμένονταν και υπολογίζονταν γύρω στα οκτώ τρισ. κυβικά πόδια (TCF).

Σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» αναφέρθηκε και ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος ανέφερε εξάλλου, ότι νέα ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο «12» για άλλο κοίτασμα προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2014.

Παράλληλα, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI-Kogas στοχεύει στην έναρξη γεωτρήσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η εταιρεία Total το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ