Από Αύγουστο χειμώνα, τα νέα ΔΣ στις τράπεζες

Από Αύγουστο χειμώνα, τα νέα ΔΣ στις τράπεζες

Δεν αποκλείονται εκπλήξεις ή μετακίνηση στελεχών. Άτυπες πια οι παρατάσεις.

Λίλυ Σπυροπούλου

Από …Αύγουστο χειμώνα και…έπεται συνέχεια, στο θέμα των νέων Διοικητικών Συμβουλίων στις συστημικές τράπεζες. Θεωρητικά στα μέσα Οκτωβρίου, λήγει η “παράταση” που πρακτικά έχει δοθεί από τον Αύγουστο για την ανασύσταση των Διοικητικών Συμβουλίων κατά τα πρότυπα του νέου θεσμικού πλαισίου και συγκεκριμένα των τραπεζών Εθνική , Alpha Bank και Πειραιώς ( η Εurobank έλυσε προ πολλού το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης).

Όμως από ότι φαίνεται, το θέμα συνολικά για τις τράπεζες έχει ακόμη μήνες μπροστά του….με πιθανή οριστική και πλήρη διευθέτηση, μετά το Φεβρουάριο του 2017 (για όλα τα μέλη των ΔΣ και όχι μόνο για τη θέση προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου).

Επίσης, ένα άλλο θέμα που αξίζει να διευκρινισθεί είναι ότι η κάθε τράπεζα θα λύσει τα του οίκου της μόνη της, σε χρόνο που η ίδια ορίζει και μπορεί να φέρει σε πέρας τις αλλαγές. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο νέο ορόσημο ή κοινή παράταση αλλαγών για όλες τις τράπεζες και θα ακολουθηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κάθε μίας εξ αυτών.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, το «χορό» των αλλαγών θα ξεκινήσει η Εθνική Τράπεζα και θα ολοκληρώσει πιθανότατα η Alpha Bank, σύμφωνα με τις προκηρύξεις θέσεων για μέλη του ΔΣ που έχουν ανοίξει.

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη που δημοσίευσε προκήρυξη τόσο για τη θέση του προέδρου όσο και των μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ, έχει ακόμη δρόμο μέχρι να αποφασίσει. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν για λογαριασμό της Εθνική Τράπεζας, στην εταιρία συμβούλων Egon Zehnder, που επέλεξε η NBGI (η Εθνική Τράπεζα στο Λονδίνο), κατατέθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου. Οι διαδικασίες προχωρούν και δεν αποκλείεται εντός προσεχούς δεκαημέρου, να ανακοινωθούν και τα ονόματα που επελέγησαν για τις θέσεις του προέδρου και μη εκτελεστικών μελών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ κυκλοφόρησαν φήμες για αιτήσεις που υπερβαίνουν τις 100 ή τις …200, η αλήθεια είναι ότι δεν υπερβαίνουν τις είκοσι…

Τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία στην ελληνική αγορά που έχει κατά τα λεγόμενά του, εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου στην Εθνική, προσπαθώντας να μάθει τον αριθμό των συνυποψηφίων του για τη θέση, ενημερώθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βρεθούν στελέχη περισσότερα από 20 που να έχουν τα προσόντα που απαιτούνται σύμφωνα με το Νόμο και να είναι παράλληλα διατεθειμένοι να αφήσουν τις σημερινές τους θέσεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε προηγηθεί στην αναζήτηση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αλλά οι προτάσεις που συζητήθηκαν δεν …ευοδώθηκαν ( υπενθυμίζεται το έντονο παρασκήνιο που «παίχτηκε» το καλοκαίρι με τον SSM να φρενάρει τα προτεινόμενα ονόματα). Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει και η Πειραιώς το παράδειγμα της Εθνικής και να προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου).

Στην Alpha Bank οι διαδικασίες προσαρμογής στις επιταγές της εταιρικής διακυβέρνησης που ορίζει το νέο νομικό πλαίσιο επίσης έχουν δρομολογηθεί και μια σχετική κινητικότητα παρατηρείται αναφορικά με το ποιές θέσεις θα ανοίξουν και πώς τα αντικατασταθούν όσο το δυνατόν πιο …ανώδυνα.

Στο μεταξύ, τρία μέλη του ΔΣ της Αlpha Bank είναι υπό παραίτηση, εξαιτίας ακριβώς των κριτηρίων του Νόμου , αλλά αυτό εκ των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2017. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι κ.κ. Ι. Λύρας , Π. Αποστολίδης, και Ευ. Καλούσης, δεν θα παραιτηθούν νωρίτερα από το Νοέμβριο (31/12/2016), Δεκέμβριο (31.12.2016) και Φεβρουάριο (28/2/2017) αντίστοιχα. Η ακριβής ημερομηνία παραίτησης τους αναμένεται να ανακοινωθεί.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και τις εκπλήξεις, αν υπάρξουν εκούσιες παραιτήσεις για μετακίνηση από τη μία τράπεζα σε άλλη. Και αναφερόμαστε σε επιτελικό επίπεδο.

Πηγή: news247.gr