Από φτωχό κορίτσι στη κορυφή του κόσμου

Από φτωχό κορίτσι στη κορυφή του κόσμου

Στα 9 της ήταν άστεγη, στα 14 της εργάζονταν σε φάμπρικες και σήμερα η Ζανγκ Σιν είναι στις πιο πλούσιες γυναίκες στον κόσμο.

Αναμφίβολα είναι μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι: η Ζανγκ Σιν ήταν η κόρη ενός ζευγαριού από την Βιρμανία, που μετανάστευσε στην Κίνα την δεκαετία του 1950 και χώρισε στην διάρκεια της Επανάστασης του Μάο. Σύμφωνα με μια εκδοχή, μετά από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέσα στην απόλυτη φτώχεια, οι γονείς χώρισαν και μητέρα με κόρη έφυγαν για το Χονγκ Κονγκ, όπου έμεναν σε ένα δωμάτιο, το οποίο χωρούσε μόνο τα δυο τους κρεβάτια.

Σύμφωνα με μια άλλη, επί Μάο, το ζευγάρι μορφωμένο με πανεπιστημιακά πτυχία, «εξορίστηκε» στην επαρχία και σε στρατόπεδα «αναδιαπαιδαγώγησης» του καθεστώτος.  Σε κάθε περίπτωση, στην ηλικία των 14 ετών, η Ζανγκ ήταν ήδη στο Χονγκ Κονγκ όπου άρχισε να δουλεύει σκληρά 12 ώρες την ημέρα, σε υφαντουργίες και βιομηχανίες ηλεκτρονικών για πέντε χρόνια, μαθαίνοντας παράλληλα αγγλικά, προκειμένου να μπορέσει να φύγει για την Βρετανία.

Διαβάστε ακόμη: Business γένους θηλυκού

Αυτό ήταν το όνειρο της: να ξεφύγει, να σπουδάσει και να πετύχει. Στα 19 της ήταν έτοιμη. Είχε αποκτήσει διαβατήριο του Χονγκ Κονγκ, έφυγε μόνη για το Λονδίνο, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ- με υποτροφία μάλιστα- αποφοίτησε και το 1992 πήρε κι ένα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην οικονομία της ανάπτυξης. Έπειτα απέκτησε και την πρώτη της επιχειρηματική εμπειρία, στον κλάδο επενδύσεων της Goldman Sachs, στην Νέα Υόρκη.

Σήμερα μετά από δυο δεκαετίες αφοσιωμένης, εντατικής δουλειάς, μπορεί και κοιτάζει με αυτοπεποίθηση την θέα από την κορυφή ενός από τα πλέον σύγχρονα κτίρια του Πεκίνου που της ανήκει, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνο μια από τις πιο πλούσιες αυτοδημιουργητες γυναίκες στην Κίνα, αλλά και μια από τις πιο πλούσιες στον κόσμο, με περιουσία επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Ζιανγκ επέστρεψε στην Κίνα το 1995, όπου ίδρυσε εταιρεία ακινήτων, με τον σύζυγό της, Παν Σιγί. Δέκα χρόνια αργότερα η SOHO China ήταν η μεγαλύτερη στον τομέα στης στην χώρας .Και τώρα τα περιουσιακά της στοιχεία εκτιμάται ότι φθάνουν τα 10 δισ. δολάρια. Έχει 18 κατασκευαστικά έργα μόνο στο Πεκίνο και πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται στην Σαγκάη, όπου έχει αναλάβει 11 κατασκευές. Η προσωπική περιουσία της Ζιανγκ υπολογίζεται πλέον στα 3,6 δισ δολάρια, δηλαδή 700 εκατομμύρια πιο πλούσια από την αμερικανίδα Οπρα Γουίνφρει και τον «συνάδελφο» της Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: Οι πέντε χώρες με τους περισσότερους κροίσους

Τίποτε από όσα έκανε δεν έγινε εύκολα. Και ο σύζυγος της ήταν από φτωχή οικογένεια της επαρχίας, η διαδρομή του ήταν εξίσου δύσκολη και το ζευγάρι έζησε πολλές τρικυμίες. Τσακώθηκαν. Η Ζιανγκ παραιτήθηκε. Μετακόμισε πίσω στην Βρετανία, Επέστρεψε. Παραιτήθηκε ξανά. Αποσύρθηκε για να ασχοληθεί με την ανατροφή των δυο παιδιών της. Αλλά η εταιρία μεγάλωνε και ήταν απαραίτητες οι ικανότητες της. Σήμερα, οι αρμοδιότητες έχουν κάπως μοιραστεί: ο Παν επικεντρώνεται περισσότερο στην εσωτερική αγορά και η Ζιανγκ χρησιμοποιεί τις εμπειρία της από την Wall Street για να βρει επενδυτές στο εξωτερικό. Είναι ευθύνη της η πρόσληψη αρχιτεκτόνων και πάντα απευθύνεται στους κορυφαίους παγκοσμίως.

Η Ζιανγκ και ο σύζυγος της ανήκουν πλέον στην ομάδα των Κινέζων επενδυτών που ρίχνουν τεράστια ποσά στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Το ζευγάρι ήδη έχει στην ιδιοκτησία του ένα διαμέρισμα κοντά στο Central Park, το 2011 αγόρασε το 49% σε έναν άλλο «πύργο» του Μανχάταν, όπως λέγεται για 600 εκατομμύρια δολάρια και στις αρχές του χρόνου μετείχε στην αγορά του εμβληματικού μαρμάρινου κτιρίου της General Motors, που κτίστηκε το 1968, στεγάζει γραφεία και κάποτε ανήκε στον Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόσφατα λέγεται ότι αγόρασε και μια ανακαινισμένη μονοκατοικία του 19ου αιώνα, στην East 74th Street της Νέας Υόρκης, για 26 εκατομμύρια δολάρια, που διαθέτει πέντε κρεβατοκάμαρες, επτά μπάνια, εσωτερική πισίνα, σάουνα και γυμναστήριο…

Από σκουπιδιάρης…εκατομμυριούχος!