Από τη γη της Κρήτης στα προϊόντα ομορφιάς όλου του κόσμου

Από τη γη της Κρήτης στα προϊόντα ομορφιάς όλου του κόσμου

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Cretan Natural Products Ευάγγελος Καστρινάκης μιλά για τις τεράστιες προοπτικές των φυσικών καλλυντικών.

Εξειδικεύεται στην παραγωγή εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων από βότανα και φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή της Κρήτης, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία καλλυντικών που αφορούν το σώμα, τα μαλλιά, αλλά και αντηλιακών, ενώ μέρος της παραγωγής διοχετεύεται σε τρίτες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου και των τροφίμων και χρησιμοποιούν τα εκχυλίσματα ως βάση για τη δημιουργία φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο λόγος για την Cretan Natural Products και τη σειρά Φυσικών Καλλυντικών 25°Α η οποία κατάφερε να διαδώσει τα μυστικά της κρητικής γης κερδίζοντας τις εντυπώσεις στις αγορές του εξωτερικού.

«Η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε το 2010, αλλά μόλις τα τελευταία τρία χρόνια μπήκαμε δυναμικά στην αγορά. Σήμερα τα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα αγγίζουν τα 120 και η σειρά Φυσικών Καλλυντικών 25°Α έχει τοποθετηθεί σε Γερμανία και Αυστραλία», αναφέρει στο Fortune ο Ευάγγελος Καστρινάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Cretan Natural Products.

Οι αγορές του εξωτερικού αποτελούν μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής που ακολουθεί και όπως αποκαλύπτει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προϊόντα θα κάνουν την εμφάνισή τους και στην Κίνα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες αγορές.

«Τίποτα δεν είναι εύκολο. Μόνο με συνεχή προσπάθεια και συνέπεια μπορεί να τα καταφέρει μια επιχείρηση. Το παν είναι να υπάρχει ένας στόχος τον οποίο να ακολουθείς χωρίς να παρεκκλίνεις από αυτόν». Ακόμη όμως και όταν υπάρχει στόχος εξωγενείς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν κάθε σου κίνηση και να επιβραδύνουν την ανάπτυξή σου.

Αναφερόμενος στα capital controls και στα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας ο κ. Καστρινάκης παραδέχεται πως έχει επηρεαστεί σημαντικά και η εταιρεία του ως προς τα υλικά και τις συσκευασίες που προμηθεύεται από το εξωτερικό καθώς υπάρχει δυσκολία στον τρόπο πληρωμής και καμία πίστωση.

Ο ίδιος σπούδασε οικονομικά στην Αμερική και εργάστηκε ως οικονομολόγος σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ελβετία, η Νορβηγία και το Βέλγιο. Τίποτα δεν προμήνυε την ενασχόλησή του με τον κλάδο των καλλυντικών μέχρι που μια μέρα – και ενώ εργαζόταν ακόμα στη Νορβηγία για λογαριασμό μιας φαρμακευτικής εταιρείας- είχε μια συζήτηση με τον Διευθυντή του ο οποίος του μιλούσε για την πλούσια χλωρίδα της Κρήτης. Η απορία του Νορβηγού ήταν πως του άρεσαν πολύ οι αγκινάρες, οι οποίες στην Κρήτη είναι σε αφθονία, αλλά αντιμετώπισε δυσκολία να βρει εκχύλισμά τους.

«Πράγματι καλλιέργεια αγκινάρας υπάρχει στο νησί αλλά εκχύλισμα όχι. Μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση το εκχύλισμα προκύπτει από τα φύλλα του λαχανικού τα οποία έτσι και αλλιώς δεν τρώγονται και θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Σκέφτηκα πως η προστιθέμενη αξία είναι μεγάλη και δεν χρειάστηκε πολύς κόπος για να πειστώ. Έπειτα από αρκετό διάβασμα και έρευνα αγοράς διαπίστωσα πως ο τομέας των εκχυλισμάτων έχει σε παγκόσμιο επίπεδο ετήσια ανάπτυξη 10%-11% και παρουσιάζει μεγάλη δυναμική και προοπτική».

Πρόκειται, όπως εξηγεί ο κ. Καστρινάκης, για μια καινούρια δραστηριότητα η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης – και όχι μόνο- , καθώς μιλάμε για νέες καλλιέργειες αρωματικών και θεραπευτικών φυτών με μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό. Ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την στροφή του καταναλωτικού κοινού στα φυσικά καλλυντικά.

1/3

Πολύ δυνατή αγορά στον τομέα των εκχυλισμάτων είναι η Ασία με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις αγορές που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω του έφορου εδάφους και των ευμενών κλιματολογικών συνθηκών. «Το στοιχείο που μας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές είναι η δυνατότητα παραγωγής προϊόντων ειδικά προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Στο πελατολόγιό μας έχουμε ονόματα όπως ο Κορρές, η Γιώτης, η Power Health, η Γερολυμάτος κ.α. και αναζητάμε διαρκώς νέες συνεργασίες».

Δεκαέξι κωδικοί είναι αυτή τη στιγμή στην αγορά με την φυτική κρέμα ανάπλασης να είναι Νο1 σε πωλήσεις. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η προσθήκη νέων προϊόντων στην κατηγορία του προσώπου και το λανσάρισμα serum για ρυτίδες.

Ο κ. Καστρινάκης καταλήγει λέγοντας πως το να ξεκινήσει κάποιος μια εταιρεία την πιο δύσκολη χρονικά περίοδο σε ένα κλίμα επιχειρηματικά «εχθρικό» που δεν υπάρχει καμία τραπεζική διευκόλυνση, αποτελεί σίγουρα ρίσκο. «Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα σε μια έκθεση στην Γερμανία και έμεινα έκπληκτος με την ευκολία πρόσβασης των εταιρειών στις τραπεζικές υπηρεσίες και τα προϊόντα αλλά και με τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και δυστυχώς διαπιστώνεις ότι παίζεις με άνισους όρους σε ένα διεθνές περιβάλλον».