Από τους… πεινασμένους πιγκουίνους στα «έξυπνα» αυτοκίνητα

Από τους… πεινασμένους πιγκουίνους στα «έξυπνα» αυτοκίνητα
epa05606629 A handout picture made available by the British Ministry of Defence (MOD) on 28 October 2016 a line of penguins on Inexpressible Island, as the HMS Protector (background) is seen patrolling the area, in Terra Nova Bay, Victoria Land, Antarctica. The HMS Protector is the Royal Navy's Ice patrol Ship and is deployed on operations for 330 days a year. An international agreement to create the world's largest marine park in the Southern Ocean has been brokered, media reported on 28 October 2016, as more than 1.5m sq km of the Ross Sea around Antarctica will be protected from commercial fishing for 35 years under the deal between 24 countries and the European Union. EPA/BRITAIN'S MOD/ROYAL NAVY/NICKY WILSON CROWN COPYRIGHT -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η φύση δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι νέες τεχνολογίες.

Οι πεινασμένοι πιγκουίνοι ενέπνευσαν ερευνητές να αναπτύξουν ένα νέο τρόπο για την ασφάλεια των συστημάτων των «έξυπνων» αυτοκινήτων. Εργαλεία που βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο τα πτηνά συνεργάζονται για το κυνήγι των ψαριών έχουν αναπτυχθεί με σκοπό να εξεταστούν οι επιλογές οργάνωσης του λογισμικού στο σύστημα του αυτοκινήτου. Τα εργαλεία αυτά αναζητούν ασφαλείς τρόπους οργάνωσης του κώδικα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι πιγκουίνοι αναζητούν πηγές τροφίμων στον ανοιχτό ωκεανό. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους συστήματα είναι ζωτικής σημασίας καθώς είναι ολοένα και περισσότερα οχήματα συνδέονται πλέον στο Διαδίκτυο.

Οι ερευνητές στρέφονται συχνά στη φύση προκειμένου να βρουν σωστές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος, επιστήμονας πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Χαλ της Μεγάλης Βρετανίας. Ο ίδιος μαζί με τον Δρ. Γιουσέφ Γκεραϊμπάια ανέπτυξαν το εμπνευσμένο από τους πιγκουίνους σύστημα ελέγχου.

Οι πιγκουίνοι ήταν ένα είδος πτηνών που πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες, δήλωσε ο κύριος Παπαδόπουλος, επειδή στα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξής του έχει καταφέρει να αναπτύξει αποτελεσματικές στρατηγικές στο κυνήγι της τροφής. Κάτι τέτοιο αποτελεί μια χρήσιμη συμπεριφορά για να αντιγραφεί, υποστήριξε ο ίδιος, αφού δείχνει ότι οι πιγκουίνοι κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα δύσκολο πρόβλημα, πώς δηλαδή θα υπάρχει αρκετό φαγητό ώστε να τραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιγκουίνοι. «Οι πιγκουίνοι είναι κοινωνικά πουλιά και γνωρίζουμε ότι ζουν σε αποικίες οι οποίες είναι συχνά πολύ μεγάλες και στις οποίες μπορούν να περιλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά. Αυτό θέτει το ερώτημα πώς καταφέρουν να διατηρήσουν μια τόσο μεγάλη κοινωνία, δεδομένου ότι από κοινού χρειάζονται τεράστιες ποσότητες τροφής», δήλωσε ο καθηγητής. «Πρέπει να υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στην στρατηγική του κυνηγιού τους», είπε προσθέτοντας ότι μια αναποτελεσματική μέθοδος θα σήμαινε ότι μεγάλος αριθμός πουλιών θα έμενε χωρίς τροφή.

Ο κύριος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη λογισμικού θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ως ένα είδος αναζήτησης ανάμεσα σε άλλες υποθετικές λύσεις για την ανεύρεση αυτής που παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κυνηγούν οι πιγκουίνοι παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς οργανώνονται. «Δημιουργούν ομάδες και έχει παρατηρηθεί ότι συγχρονίζουν τις καταδύσεις τους προκειμένου να πιάσουν ψάρια», δήλωσε ο καθηγητής. «Έχουν επίσης την ικανότητα να επικοινωνούν μέσω ήχων που παράγουν κάτι που ενδεχομένως μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με τις πηγές της τροφής».

Η συντονισμένη δράση βοηθά τους πιγκουίνους να βρουν μεγάλες ποσότητες τροφής σε ένα και μόνο κυνήγι. «Η λύση αυτή παρέχει γενικά στοιχεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση άλλων προβλημάτων», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «όπως ο προσδιορισμός των στοιχείων του λογισμικού που απαιτούνται για την επίτευξη των υψηλών απαιτήσεων στην ασφάλεια ενός μοντέρνου αυτοκινήτου». Η μίμηση της συμπεριφοράς των πιγκουίνων σε ένα σύστημα ελέγχου το οποίο έχει ως στόχο να βρει ασφαλέστερους τρόπους για την οργάνωση του κώδικα, καθιστά δυνατή την ανεύρεση των κατάλληλων τρόπων για τη δόμηση του λογισμικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ