Αποχωρεί για τη «νέα γενιά» ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ισπανός βασιλιάς ανέλυσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα τους λόγους της παραίτησής του και στήριξε τον γιο του πρίγκιπα Φελίπε.

«Σήμερα μια νεότερη γενιά αξίζει να έρθει στο προσκήνιο, μια γενιά με νέα ενέργεια, πρόθυμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στο διάγγελμά του, επιβεβαιώνοντας την απόφασή του να παραδώσει τον θρόνο του στον γιο του πρίγκιπα Φελίπε, προκειμένου να προωθήσει «την ανανέωση» της μοναρχίας.

Λίγες ώρες αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά να παραδώσει τον θρόνοο 76χρονος μονάρχης δήλωσε ότι ο γιος του, ο πρίγκιπας Φελίπε 46 ετών, διαθέτει «την ωριμότητα, την προετοιμασία και την αίσθηση της ευθύνης που είναι απαραίτητες για να αναλάβει με όλες τις εγγυήσεις την ηγεσία του κράτους και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας στο οποίο θα συνδυάζονται η εμπειρία και η ώθηση μιας νέας γενιάς».

Ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί επιθυμούσαν ο Χουάν Κάρλος να παραδώσει τον θρόνο, καθώς τον τελευταίο καιρό φαινόταν να έχει χάσει την επαφή του με την καθημερινότητα.

A man looks at a television showing Spain's King Juan Carlos delivering a statement at a store in Siero

 

Ο Ισπανός βασιλιάς πραγματοποίησε το 2012 ένα πολυτελές ταξίδι στη Μποτσουάνα για να κυνηγήσει ελέφαντες, σε μια συγκυρία που ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς ήταν άνεργος και η κυβέρνηση της χώρας πάσχιζε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η μικρότερη κόρη του Κριστίνα και ο σύζυγός της, αλλά και η εμφανής αδυναμία του έπειτα από μια σειρά εγχειρήσεων στις οποίες έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης βλάψει τη δημόσια εικόνα του Χουάν Κάρλος.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Sigma Dos τον Ιανουάριο, το 62% των Ισπανών τασσόταν υπέρ της παραίτησης του Χουάν Κάρλος, ενώ μόνο το 41% των ερωτηθέντων είχε καλή ή πολύ καλή γνώμη για εκείνον.

Ο πρίγκιπας Φελίπε αντίθετα έχει ποσοστό δημοτικότητας 66%, με τους περισσότερους Ισπανούς να πιστεύουν ότι η μοναρχία μπορεί να ανακτήσει την αίγλη της αν αναλάβει τον θρόνο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Διαβάστε ακόμη: 

Iσπανία: O Χουάν Κάρλος παραδίδει τα σκήπτρα

Νέο σκάνδαλο για τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας