Αποχωρεί ο CEO της HSBC – Πτώση για την μετοχή της τράπεζας και περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας

Αποχωρεί ο CEO της HSBC – Πτώση για την μετοχή της τράπεζας και περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας
Photo:
Η τράπεζα, ταυτόχρονα με την αποχώρηση του Flint, ανακοίνωσε και τα αποτελέσματά της για το α’ εξάμηνο του 2019, με τα προ φόρων κέρδη της να καταγράφουν άνοδο 15,8%.
Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC ανακοίνωσε σήμερα την αιφνιδιαστική αποχώρηση του επικεφαλής της Τζον Φλιντ και την περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά από δυσκολίες όπως ο εμπορικός πόλεμος, το Brexit και τα χαμηλά επιτόκια.

Ο όμιλος εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι ο Φλιντ αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ύστερα από συμφωνία με το διοικητικό συμβούλιο. Η τράπεζα δεν έδωσε συγκεκριμένο λόγο για την αποχώρησή του Φλιντ, ο οποίος βρισκόταν σε αυτή τη θέση λιγότερο από δύο χρόνια. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι ήταν απαραίτητη μια αλλαγή στην κορυφή της τράπεζας, προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι αναμένεται μια δύσκολη περίοδος.

Η HSBC ανακοίνωσε ότι η αναζήτηση για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο θα αφορά υποψηφίους εντός και εκτός της εταιρίας και ότι ο Νόελ Κουίν, επικεφαλής της διεύθυνσης εμπορικής τραπεζικής, θα εκτελεί καθήκοντα γενικού διευθυντή.

Θεωρώντας ότι η αποχώρηση του επικεφαλής του δεν ήταν αρκετή, ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης προκειμένου να ελέγξει το κόστος σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Ανακοινώνουμε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης» και «αυτό υποδηλώνει (μια μείωση) κατά 2% του αριθμού των υπαλλήλων μας», δηλαδή περίπου 4.000 από τους 200.000 υπάλληλους του ομίλου, εξήγησε ο οικονομικός διευθυντής Ίβεν Στίβενσον, σε τηλεδιάσκεψη. Αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας θα αντιστοιχούν στο 4% του συνόλου των μισθών του ομίλου και θα κοστίσουν μεταξύ 650 και 700 εκατ. δολαρία φέτος στην HSBC, ενώ θα αφορούν θέσεις ευθύνης.