Αποχώρησε ο Νταβούτογλου: «Έδωσα την ψυχή μου στο AKP»

Αποχώρησε ο Νταβούτογλου: «Έδωσα την ψυχή μου στο AKP»

Κρίση στην Τουρκία - ο ρόλος Ερντογάν στην αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού και χρόνια συνεργάτη του. 

Την αποχώρησή του από τη θέση του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία που εντάθηκε τις τελευταίες μέρες.

Όπως δήλωσε «έδωσα όλα τα χρόνια και τη ψυχή μου στο κόμμα μου, στο AKP», ενώ δεσμεύτηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πολεμάει την τρομοκρατία.

«Ο αγώνας κατά του PKK έχει διεξαχθεί με επιτυχία» ανέφερε.

Παράλληλα δήλωσε ότι κράτησε όλες του τις υποσχέσεις, ενώ αναφερόμενος στην οικονομία της Τουρκίας δήλωσε ότι όλοι οι δείκτες είναι υγιείς.

Τα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το συνέδριο του AKP θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Μαΐου στην Αγκυρα, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Η αποχώρηση Νταβούτογλου, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών του με τον Ερντογάν, του πραγματικού κυρίου της Τουρκίας, ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών του στην ηγεσία της χώρας, αλλά απειλεί να επιβαρύνει την αναταραχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, εταίρος-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας της τζιχανστιστικής απειλής, της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τους Κούρδους, της επέκτασης της συριακής σύρραξης στα νότια σύνορά της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί τα ηνία του AKP, δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνος του τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα και από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε σήμερα ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο έχουν εμφανιστεί πρόσφατα διαφωνίες, δηλώνοντας ότι “δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν φημολογίες”.

“Ούτε μία αρνητική λέξη για τον πρόεδρό μας δεν έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει”, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.