Αποχώρηση της Intralot από τα τυχερά παιχνίδια της αυστραλιανής Βικτώρια

Αποχώρηση της Intralot από τα τυχερά παιχνίδια της αυστραλιανής Βικτώρια

Το ποσό των 63,4 εκατ. δολαρίων διεκδικεί με προσφυγή στο δικαστήριο η ελληνική εταιρεία από την πολιτειακή κυβέρνηση.

Η Intralot αποφάσισε να αποσυρθεί από τα τυχερά παιχνίδια στην Βικτώρια αφού το παθητικό της στα τελευταία επτά χρόνια που δραστηριοποιήθηκε στη συγκεκριμένη πολιτεία ανήλθε στα 63 εκατομμύρια δολάρια.

Η Intralot είχε δεκαετές συμβόλαιο στη Βικτώρια για τα ξυστά και το λαχείο Keno.

Η προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει, όταν έσπαγε το μονοπώλιο της Tatts Group το 2007 πως τα συνολικά κέρδη της πολιτείας (από τα μερίσματα και τους φόρους) θα ανερχόταν στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Η απόδοση όμως ήταν πολύ φτωχή με αποτέλεσμα ολοένα και λιγότεροι να παίζουν Keno και να αγοράζουν τα ξυστά της Intralot.

Με τη σύμφωνη γνώμη και της πολιτειακής κυβέρνησης η ελληνικών συμφερόντων εταιρία αποσύρεται και η Tatts Group γίνεται και πάλι η μονοπωλιακή δύναμη των τυχερών παιχνιδιών στη Βικτώρια.

Επί πλέον η Intralot προσέφυγε στη δικαιοσύνη και διεκδικεί 63,4 εκατομμύρια δολάρια από την πολιτειακή κυβέρνηση καθώς και διάφορα ποσά που δαπάνησε κατά την επταετή παρουσία της στη Βικτώρια υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές της είχαν αποκρύψει από την αρχή ότι η Tatts Group είχε αποκλειστική συμφωνία για να έχει παρουσία στις βιτρίνες και την καλύτερη θέση στα διάφορα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ντένις Νάπθαϊν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την έξοδο της Intralot από τα τυχερά παιχνίδια της Βικτώριας για να κατηγορήσει το Εργατικό κόμμα ότι με την απόφαση του να αναθέσει στην ελληνική εταιρία το συμβόλαιο το 2007, όταν ήταν στην εξουσία, (και μάλιστα με τότε αρμόδιο υπουργό το σημερινό αρχηγό του Ντάνιελ Αντριους) στέρησε από την πολιτεία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Το Εργατικό κόμμα που διεκδικεί την εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου απάντησε πως η σημερινή κυβέρνηση του Ντένις Νάπθαϊν ήταν αυτή που ανέθεσε στην Intralot να επιβλέπει τα τυχερά παιχνίδια της πολιτείας.

Πάντως η απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί το σπάσιμο του συμβολαίου της Intralot και την ανάληψη του μονοπωλίου των τυχερών παιχνιδιών από την Tatts Group δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην εκδίκαση της προσφυγής της ελληνικής εταιρίας.