Αποδυναμώνεται η τουρκική λίρα – Νέα πτώση 1%

Αποδυναμώνεται η τουρκική λίρα – Νέα πτώση 1%
Turkish Lira and Dollar banknotes are seen in this picture illustration taken August 19, 2018. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Χαμηλότερα κατά 1% τελεί υπό διαπραγμάτευση το νόμισμα. Προειδοποιήσεις από τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών.

Νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σημειώθηκε και σήμερα Τρίτη, την ώρα που οι επενδυτές αξιολογούν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διαχειριστεί τη διαμάχη της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως σημειώνει το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.

Η διαμάχη με την Ουάσιγκτον όσον αφορά την απελευθέρωση, άνευ όρων, του Αμερικανού πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες τρομοκρατίας έχει επιταχύνει τις απώλειες της λίρας, η οποία είναι 38% χαμηλότερα φέτος.

Με ημερήσια πτώση κατά 1%, η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 6,1884 λίρες ανά δολάριο.

Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του στο Παρίσι, ο Αμπαϊράκ υπογράμμισε την ώθηση της Άγκυρας για καλύτερους δεσμούς με την Ευρώπη και έβαλε στο στόχαστρο τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις τρομοκρατικές και προσφυγικές κρίσεις της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διπλασίασε τους δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα που εισάγονται από την Τουρκία, προκαλώντας αντίποινα από την Άγκυρα.