Απόφαση-σοκ της Premier League: Αφαίρεση 10 βαθμών από την Έβερτον για παραβίαση των οικονομικών κανόνων

Απόφαση-σοκ της Premier League: Αφαίρεση 10 βαθμών από την Έβερτον για παραβίαση των οικονομικών κανόνων
Οδηγεί την Έβερτον από την 14η θέση της βαθμολογίας στη ζώνη του υποβιβασμού με τέσσερις βαθμούς,

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Αγγλίας και στην Premier League η απόφαση της λίγκας για αφαίρεση 10 βαθμών από την Έβερτον, που γίνεται η πρώτη ομάδα στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που βλέπει να της αφαιρούνται βαθμούς για παραβίαση των κανόνων κερδοφορίας και βιωσιμότητας (PSR).

Η ποινή αφορά τη σεζόν 2020-2021 και θα οδηγήσει την Έβερτον από την 14η θέση της βαθμολογίας στη ζώνη του υποβιβασμού με τέσσερις βαθμούς, πάνω από την τελευταία Μπέρνλι στη διαφορά τερμάτων.

Ο σύλλογος χαρακτήρισε την απόφαση άδικη και ήδη ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση.

Η Premier League δήλωσε ότι είχε εκδώσει καταγγελία κατά του συλλόγου του Λίβερπουλ και παρέπεμψε την υπόθεση στην ανεξάρτητη επιτροπή νωρίτερα φέτος.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο σύλλογος παραδέχθηκε ότι παραβίασε τα PSR για την περίοδο που λήγει τη σεζόν 2021/22, αλλά η έκταση της παραβίασης παρέμεινε υπό αμφισβήτηση», ανέφερε η λίγκα σε δήλωσή της σύμφωνα με το Reuters.

Στην απόφαση προστίθεται πως «ο υπολογισμός των PSR της Everton FC για τη σχετική περίοδο οδήγησε σε ζημία 124,5 εκατομμυρίων λιρών, όπως ισχυρίστηκε η Premier League, η οποία υπερέβη το όριο των 105 εκατομμυρίων λιρών που επιτρέπεται βάσει των PSR».

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Έβερτον έδειξαν πέμπτο συνεχόμενο έτος ζημιών, με τις συνολικές ζημίες της κατά την περίοδο αυτή να ανέρχονται σε πάνω από 430 εκατομμύρια λίρες.

Ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι νωρίτερα φέτος εμφάνισε ζημίες ύψους 44,7 εκατομμυρίων λιρών για τη σεζόν 2021-22.Μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια ζημιών άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών, η Έβερτον δήλωσε ότι είχε κάνει σημαντική μείωση των ζημιών της, κατά 76 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με τις περσινές απώλειες των 121 εκατομμυρίων λιρών.

Αν και η αφαίρεση 10 βαθμών από την Έβερτον για την παραβίαση των οικονομικών κανόνων του πρωταθλήματος είναι πρωτοφανής, σε συλλόγους της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας έχουν αφαιρεθεί βαθμοί και στο παρελθόν.

Στη Μίντλεσμπρο αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί το 1997 όταν δεν κατάφερε να εκπληρώσει έναν αγώνα με την Μπλάκμπερν Ρόβερς, ενώ στην Πόρτσμουθ επιβλήθηκε ποινή εννέα βαθμών το 2010, όταν ο οικονομικά προβληματικός σύλλογος μπήκε σε καθεστώς διοίκησης.

Η Έβερτον απέφυγε οριακά τον υποβιβασμό την περασμένη σεζόν, τερματίζοντας στην 17η θέση με 36 βαθμούς, με τις Λέστερ Σίτι (34 βαθμοί), Λιντς Γιουνάιτεντ (31 βαθμοί) και Σαουθάμπτον (25 βαθμοί) να υποβιβάζονται στη δεύτερη τη τάξει Championship.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com