Αποφασιστική στήριξη του Ισραήλ στην Κύπρο

Αποφασιστική στήριξη του Ισραήλ στην Κύπρο

Αθήνα και Λευκωσία ισχυροποιούν τη σχέση τους με Κάιρο και Τελ Αβίβ.

Σε περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων τους προχωρούν Ισραήλ και Κύπρος με την τουρκική απειλή να παραμένει ενεργή. Προπομπό σημαντικών εξελίξεων αλλά και αποφάσεων αποτελεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στην Κύπρο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Λίμπερμαν μετά τη συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη καθώς εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις Κύπρου-Ισραήλ και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Η Λευκωσία θεωρεί σημαντική την αναφορά Λίμπερμαν καθώς αποδεικνύει από τη μια ότι σ’ αυτή τη συνεργασία συμμετέχει και η Ελλάδα και από την άλλη στέλνει μηνύματα ικανοποίησης ως προς τη συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο.

Σταθμό θα αποτελέσει η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Ισραήλ, η οποία, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», καθώς αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις.

Η ισχυροποίηση των σχέσεων με Αίγυπτο και Ισραήλ και η διαμόρφωση συνθηκών αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα της συνεργασίας, αποτελεί το επόμενο βήμα για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Πέραν της γεωγραφικής γειτνίασης και των εξελίξεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, Κάιρο και Τελ Αβίβ επενδύουν και στο γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη-μέλη της ΕΕ. Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν πως με τις δύο αυτές χώρες μπορούν να δημιουργήσουν συμμαχίες για αντιμετώπιση και των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο κ. Λίμπερμαν κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός ως προς τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος στην περιοχή και ιδιαίτερα την επικείμενη τριμερή συνάντηση της Αιγύπτου. Μετά τη συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την εκτίμησή του για την πολύ ισορροπημένη προσέγγιση της Κύπρου σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμη: 

Μήνυμα Σαμαρά σε Τουρκία με επίσκεψη στην Κύπρο