«Απογειώνεται» ο τουρισμός παρά τις οικονομικές δυσκολίες

«Απογειώνεται» ο τουρισμός παρά τις οικονομικές δυσκολίες

Ποια χώρα υπέστη τεράστια μείωση ξένων αφίξεων, σύμφωνα με μελέτη της IBHS.

Περαιτέρω άνοδος της τουριστικής κίνησης χαρακτήρισε το 2015, παρά τους κλυδωνισμούς στην οικονομία, όπως αναφέρεται σε μελέτη της IBHS ΑΕ για τον εγχώριο κλάδο των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, Μαρία Μεταξογένη, «οι φορείς του κλάδου εκτιμούν ότι το τρέχον έτος η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς ανόδου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Ελλάδα ενδέχεται να υποδεχτεί περίπου 500.000 περισσότερους αλλοδαπούς τουρίστες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα προσφέρουν 5% περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα. Πάντως, η επαλήθευση αυτών των προβλέψεων εξαρτάται από τη διαμόρφωση του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού της χώρας το επόμενο διάστημα».

Κατά τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2015 επιφύλασσε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, καθώς η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο και οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας προκάλεσαν ανησυχία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και κλίμα έντονης αβεβαιότητας.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η τραπεζική αργία, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η διενέργεια του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο, επηρέασαν αρνητικά την τουριστική αγορά, ενώ αρκετοί ταξιδιώτες προχώρησαν σε ακύρωση των κρατήσεών τους προς τις αεροπορικές εταιρείες. Παράλληλα, η είσοδος χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προκάλεσε προβλήματα στην τουριστική δραστηριότητα των εν λόγω περιοχών.

Εν τέλει, η επίτευξη συμφωνίας επανέφερε άμεσα τους ρυθμούς κρατήσεων και τις αφίξεις σε ανοδική τροχιά, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού στις προαναφερθείσες δυσμενείς συνθήκες.

Αναλυτικότερα, οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών τους πρώτους εννέα μήνες αυξήθηκαν κατά 8,4% σε ετήσια βάση, στις 20,6 εκατ. αφίξεις, αριθμός που διαμορφώθηκε στα 22,6 εκατ. περιλαμβανομένων των τουριστών κρουαζιέρας. Οι εισπράξεις εξακολούθησαν να αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό: +6,2%, στα 12,42 δισ. ευρώ, ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι κρουαζιέρες, το εν λόγω μέγεθος διαμορφώθηκε στα 12,79 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τουρκία υπέστη μείωση αφίξεων λόγω της μεγάλης πτώσης του αριθμού των Ρώσων τουριστών και των εμφυλίων πολέμων σε Συρία και Ιράκ. Αυτές οι συνθήκες, σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Βορείου Αφρικής, τόνωσαν την ελκυστικότητα της χώρας μας.
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 1.275 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

– Ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2014 αυξήθηκε σημαντικά κατά 14,6%, στα 2,7 δισ. ευρώ.

– Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ (Κέρδη Προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων) ενισχύθηκαν κατά 22,4%, στα 850 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη 154,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 27,35 εκατ. ευρώ το 2013.

– Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε οριακά στο 31,6%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ διαμορφώθηκε στο 6,1%, έναντι 4% το προηγούμενο έτος.

– Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 0,4 προς 1.