Αποκάλυψη: Σε πόσα δισ. ευρώ φθάνει η περιουσία της ΕΚΤ

Αποκάλυψη: Σε πόσα δισ. ευρώ φθάνει η περιουσία της ΕΚΤ

Η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει σημαντικά επενδυτικά και περιουσιακά στοιχεία - Τι δείχνει απόρρητο έγγραφο. 

Ένα απόρρητο έγγραφο αποκάλυψε τη συμφωνία για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (Agreement on Net Financial Assets), που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ.  Η συμφωνία είχε υπογραφεί πριν την εισαγωγή του ευρώ και ρύθμιζε τα περιουσιακά στοιχεία των τότε ανεξάρτητων εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Έτσι, αν και ορισμένες εθνικές Αρχές δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τους λογαριασμούς τους, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διέθετε περιουσιακά στοιχεία περίπου 490 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι ανεξάρτητο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή. Πάντως η αύξηση του συνολικού ποσού που φαίνεται να κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες σε σχέση με το ύψος του δημόσιου χρέους τους, έχει οδηγήσει την ΕΚΤ να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν τυπώσει χρήματα προς όφελός τους, μια πρακτική που θα ήταν παράνομη βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ σκοπεύει να αποτρέψει την επενδυτική δραστηριότητα των εθνικών κεντρικών τραπεζών προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων με τη νομισματική πολιτική.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούσαν στο παρελθόν απόρρητα, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος έλαβαν την ομόφωνη απόφαση να τα δημοσιεύσουν μαζί με ένα κείμενο στο οποίο εξηγούν πως η αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια », δήλωσε η ΕΚΤ στη δήλωση στην ιστοσελίδα της.

Τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών έχουν αυξηθεί κατά μέσο ρυθμό 5% ανά έτος από την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων του ευρώ το 2002, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ η οποία υποστηρίζει ότι η αύξηση ήταν βραδύτερη από εκείνη για τα μετρητά σε κυκλοφορία.

Πριν από την εισαγωγή του ευρώ, ορισμένα εθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διέθεταν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία συχνά σχετίζονταν με τη διαχείριση των νομισμάτων τους.

Τα περιουσιακά στοιχεία τώρα σχετίζονται με τη διαχείριση των συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλες υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική.