Αποκαλύψεις Χριστοφοράκου: Έτσι «λαδώναμε» τα πολιτικά κόμματα!

Αποκαλύψεις Χριστοφοράκου: Έτσι «λαδώναμε» τα πολιτικά κόμματα!

Στο φως η απολογία του πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα στον εισαγγελέα του Μονάχου. 

Το σύνολο της απολογίας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, προς την εισαγγελία Μονάχου, που δόθηκε το 2009, για το «λάδωμα» των ελληνικών κομμάτων από τη Siemens αποκαλύπτει το newsbomb.gr.

Πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τον Μάιο του 2009, όταν ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς, διέφυγε με επεισοδιακό τρόπο από τη χώρα.

Πλέον βρίσκεται στην Γερμανία και η κατάθεση του είναι ενδεικτική για το σχέδιο χρηματισμού των ελληνικών κομμάτων από τη Siemens, προκειμένου να αποκτήσει η γερμανική εταιρία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «μια καλύτερη τοποθέτηση στην Ελλάδα, για να δικτυωθεί/ολοκληρωθεί όπως οι άλλες επιτυχημένες εταιρείες και ειδικότερα οι ελληνικές εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομής και στο δημόσιο τομέα».

Ο Χριστοφοράκος επισημαίνει πως συστήθηκε στη Siemens να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών τέτοιων επιχειρήσεων και να δίνονται τακτικά χορηγίες σε πολιτικά κόμματα για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου. Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι από την αγορά προέκυπτε πως τα ελληνικά κόμματα συνήθιζαν να ζητούν τα ίδια της χορηγίες.

«Για να μπορούμε να υπολογίσουμε το ύψος των χορηγιών/πληρωμών και να έχουμε συγχρόνως κάποια βάση υπολογισμού, επελέγη από τον κ. Bersnau για σκοπούς υπολογισμού των χορηγιών ως υπόδειγμα, μια τρέχουσα σύμβαση από κάποιο τρέχον έργο. Ως ύψος λήφθηκε υπόψη το 2% του τζίρου της σύμβασης αυτής, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των χορηγιών και των πληρωμών αυτών. Τα τελευταία χρόνια αυτό αντιστοιχούσε στο 0,4% περίπου του ετήσιου συνολικού τζίρου του υποκαταστήματος της Siemens στην Ελλάδα ή στο 0,25% περίπου του ετήσιου συνολικού τζίρου του ομίλου Siemens στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας την απολογία του ο Χριστοφοράκος αποκάλυψε πως κανένας υπάλληλος της Siemens στην Ελλάδα, ούτε και από τα ανώτατα κλιμάκια, γνώρισε το σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων: «Τα χρήματα πήγαιναν αυτόματα στους εκάστοτε ίδιους παραλήπτες και για τον ίδιο σκοπό. Οι πληρωμές γίνονταν μέσω κάποιου λογαριασμού στο Μόναχο και συγκεκριμένα μέσω της εταιρείας PLACID BLUE CORPORATION και αργότερα μέσω της FAIRWAYS Ltd στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου της μητρικής εταιρείας. Ολα ήταν απόρροια της τότε απόφασης αυτής της μητρικής εταιρείας στο Μόναχο».

Δείτε όλη την απολογία εδώ