Αποκαλύψεις – «φωτιά» από τον Καμμένο: Πώς έγινε η απόπειρα δωροδοκίας του Χαϊκάλη

Αποκαλύψεις – «φωτιά» από τον Καμμένο: Πώς έγινε η απόπειρα δωροδοκίας του Χαϊκάλη

Έκτακτη συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης.

Σκιές πάνω από το πολιτικό σύστημα ρίχνουν οι καταγγελίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, για «απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη» -όπως ο ίδιος είπε- να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματος, παρόντος και του κ. Χαϊκάλη, ο κ. Καμμένος παρουσίασε cd στα οποία περιέχεται το καταγραφέν υλικό από τις συναντήσεις του βουλευτή με ένα πρόσωπο «το οποίο τον προέτρεπε να ψηφίσει ΠτΔ έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων».

Ο κ. Καμμένος δεν ανέφερε το όνομα του προσώπου που φέρεται να πλησίασε τον κ. Χαϊκάλη, λέγοντας ότι θα το κάνει -ακόμη και σήμερα- εάν λάβει σχετική άδεια από τη Δικαιοσύνη, αφού είναι παράνομη η δημοσίευση ονόματος από τη στιγμή που το εν λόγω πρόσωπο δεν διώκεται.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε πως όλο το υλικό εστάλη στη Δικαιοσύνη και επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της Βουλής για να το πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί και είπε ότι εάν δεν δοθεί στη δημοσιότητα το υλικό από τη Δικαιοσύνη μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, παραμονή της δεύτερης ψηφοφορίας για τον ΠτΔ, τότε θα αναλάβει την ευθύνη να το δώσει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγιναν δύο συναντήσεις του κ. Χαϊκάλη και του εν λόγω προσώπου, στις 6 και 10 Δεκεμβρίου, ενώ επρόκειτο να γίνει και τρίτη στις 12 Δεκεμβρίου στο σπίτι του βουλευτή των ΑΝΕΛ «για να δοθούν τα χρήματα», όπως είπε.

Ο κ. Καμμένος ξεκίνησε τη συνέντευξη λέγοντας ότι τηλεφώνησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος στη νομική του σύμβουλο (σσ: του κ. Καμμένου) κ. Τζούλη και «διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση εκ μέρους της Εισαγγελίας περί του θέματος».

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και 15 μέρες. «Ο Παύλος Χαϊκάλης με ενημέρωσε στη Βουλή ότι υπήρξε απόπειρα χρηματισμού του από ένα πρόσωπο και ότι είναι διατεθειμένος να υπηρετήσει τον όρκο του και να αποκαλυφθούν ποιοι στήνουν τα χαλκεία και ποιοι εξαγοράζουν συνειδήσεις», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Κατόπιν τούτου κατέθεσα στον εισαγγελέα που ασχολείται με το θέμα του “κουμπαρά” και ρώτησα εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω τηλεοπτικό υλικό. Με συνδρομή φυσικής και τεχνητής παρακολούθησης, καταγράψαμε τη συνάντηση που έγινε στο ξενοδοχείο «Πλάζα» στις 6 Δεκεμβρίου. Επί μια ώρα και 14 λεπτά, το εν λόγω πρόσωπο του έκανε την πρόταση έναντι χρημάτων να ψηφίσει ΠτΔ. Αποκαλύπτονται κι άλλες περιπτώσεις χρηματισμού, ενώ του διασφαλίζει και το πολιτικό του μέλλον (σσ: του κ. Χαϊκάλη)», είπε ο κ. Καμμένος.

Πρόσθεσε πως «όταν ήρθε το υλικό από “κάμερα ρολόι” και άλλο ειδικό μηχάνημα, ειδοποιήσαμε τον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο ότι υπάρχει σημαντικό υλικό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ειδοποίησε τον κ. Ντογιάκο και το βράδυ στις 6 Δεκεμβρίου άνοιξε την Εισαγγελία και δόθηκε κατάθεση από τον κ. Χαϊκάλη. Εγχειρήσαμε δισκέτα με το υλικό καταγραφής της συνάντησης, το πρωτότυπο ρολόι- κάμερα που έφερε δισκέτα καταγραφής και η εισαγγελία απεδέχθη να πάρει το υλικό για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα».

Ο κ. Καμμένος -όπως είπε- προέτρεψε τον κ. Χαϊκάλη να συνεχίσει τις συζητήσεις κι έτσι κλείστηκε και δεύτερη συνάντηση στο ίδιο ξενοδοχείο.

Μάλιστα είπε ότι αποκαλύφθηκε πως «είχαν τοποθετήσει κι άλλοι μηχανήματα παρακολούθησης και καταγραφής, πιθανώς και ο ίδιος ο μεσάζων. Στη 2η συνάντηση τοποθετήθηκε υλικό που κατέγραψε τη συνομιλία 15 λεπτά και κλείστηκε συνάντηση για να δοθεί το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ, να ρυθμιστεί το δάνειο που έχει σε τράπεζα και το υπόλοιπο να δοθεί σε χρυσό προκειμένου να μην εντοπιστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ο συνομιλητής τού κ. Χαϊκάλη του είπε: «Μπορώ να σας τα φέρω άμεσα να τα μετρήσουμε. Όλο το βράδυ μετρούσα», ενώ ο κ. Χαϊκάλης από την πλευρά του είπε ότι του μίλησε για έναν ακόμη βουλευτή των ΑΝΕΛ, ο οποίος είναι στο κόμμα και ψηφίζει «όχι».

Ο Π. Καμμένος είπε ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν απέκλεισε τα χρήματα να προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες, ενώ του είπε -πάντα σύμφωνα με τον κ. Καμμένο- ότι θα τον βοηθήσει να πάει στη ΝΔ, αφού πρώτα μεταπηδήσει «σε ένα κόμμα που θα φτιαχτεί τώρα και θα μπορέσεις να ψηφίσεις ΠτΔ».

«Έγινε έκθεση εγχειρήσεως και του πρωτότυπου καταγραφέα και του αντιγράφου. Κρατήσαμε αντίγραφα κι εμείς για λόγους ασφαλείας και τα κατέθεσα σε συμβολαιογράφους στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας, ενώ ο κ. Χαϊκάλης συναντήθηκε με τον Λάκη Λαζόπουλο», είπε ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Χαϊκάλης ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι συναντήθηκε με τον κ. Λαζόπουλο αφενός για να τον ενημερώσει για λόγους ασφαλείας, γιατί είναι προσωπικοί φίλοι και αφετέρου επειδή διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή «για να καθαρίσει τον ήχο από τα βίντεο που τραβήξαμε».

Ο Πάνος Καμμένος είπε, επίσης, ότι στη δεύτερη συνομιλία ειπώθηκε ότι θα γίνει ραντεβού στις 12 Δεκεμβρίου, να δοθούν τα λεφτά και απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Αθηνών και τον ταξίαρχο της ΕΛΑΣ Π. Στάθη «ο οποίος συγκρότησε ομάδα, πήγε στο σπίτι του Χαϊκάλη και ήταν έτοιμοι να συλλάβουν το πρόσωπο που θα έφερνε τα χρήματα. Όμως, λίγο πριν από την καθορισμένη ώρα, ο μεσάζων τού τηλεφώνησε και το ακύρωσε».

Ο κ. Καμμένος είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο το γνώρισε στο γραφείο του κ. Σαμαρά, όταν ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεργάστηκε μαζί του στο θέμα των cds. «Έλεγε ότι ήταν στέλεχος της Deutsche Bank, έλεγε ότι ήταν σύμβουλος και της προηγούμενης κυβέρνησης και μου τον υπέδειξαν προκειμένου να καταθέσει για τα cds», είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια τον ακολούθησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον συμβούλευε σε θέματα οικονομίας, ενώ έγραφε με το ψευδώνυμο «Δευκαλίων» σε μπλογκ

Είπε επίσης ότι «μετά την άνοιξη του 2013 ανακοίνωσε ότι πήρε δουλειά σε τράπεζα, απ’ όπου απελύθη φέτος τον Ιούλιο. Δεν είναι στέλεχος της τράπεζας αυτής και δεν έχει καμία σχέση η τράπεζα αυτή με το συμβάν. Στην εισαγγελία βρίσκεται το υλικό καταγραφής».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Χαϊκάλης κατέθεσε μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που δεν έγινε, το όνομα του μεσάζοντα. «Το έχει η δικαιοσύνη το όνομα», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Χαϊκάλης είπε: «Στις 12 του μηνός τον περίμενα στο σπίτι μου για να φέρει τα λεφτά. Στις 6 και 7 λεπτά του κάνω κλήση, δεν απάντησε και στις 6:12 με παίρνει και λέει “δεν μπορώ να έρθω θα τα πούμε μετά την πρωτοχρονιά» και έκλεισε το τηλέφωνο. Ο κόσμος θα βγάλει τα συμπεράσματά του και η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Τιμώ την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο κόσμος και με έστειλε στη Βουλή. Είμαι περήφανος για τους ανθρώπους που είμαι δίπλα και τώρα καταλαβαίνω τι εννοούσε όταν έλεγε ο Πάνος Καμμένος “όποιος αντέξει”. Μας ενδιαφέρει η ομαλή πορεία της δημοκρατίας στον τόπο. Έκανα απλώς το καθήκον μου».

Τέλος ο κ. Χαϊκάλης είπε ότι στην αρχή πέρασε για χιούμορ την όλη ιστορία, επισημαίνοντας : «Όταν είδα ότι είναι σοβαρά τα πράγματα, ενημέρωσα τον πρόεδρο. Την ώρα που εγώ ήμουν στον εισαγγελέα κάποιοι διέρρεαν ότι θα ψηφίσω ΠτΔ. Θα πρέπει να καλέσουν το άτομο να πει για λογαριασμό ποιου λειτουργούσε. Μου κάνει εντύπωση ότι τα ΜΜΕ είπαν το πρωί ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για διώξεις, τους διέψευσε ο Ντογιάκος».

Και κατέληξε: «Ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου έπαιξα τον καλύτερο ρόλο της ζωής μου».