Αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ο Ομπάμα

Αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ο Ομπάμα

Τρόπους να στηρίξει την ιρακινή κυβέρνηση στην αναχαίτιση των Σουνιτών ανταρτών αναζητούν οι ΗΠΑ - Να πάρουν τα όπλα καλεί ο Αγιατολάχ τους Σιίτες.

«Δεν θα στείλουμε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, όμως ζήτησα από την ομάδα των συμβούλων μου σε θέματα εθνικής ασφάλειας να ετοιμάσουν την γκάμα των επιλογών που διαθέτουμε για να στηρίξουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καθιστώντας σαφές πως οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπο στήριξης της ιρακινής κυβέρνησης προκειμένου να αναχαιτιστούν οι εξτρεμιστές αντάρτες του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), της οργάνωσης των Σουνιτών τζιχαντιστών που έχουν δηλώσει ρητά πως σκοπεύουν να φθάσουν στη Βαγδάτη.

Την ίδια ώρα, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, η ανώτατη θρησκευτική αρχή των Σιιτών του Ιράκ, κάλεσε σήμερα τους πολίτες να πάρουν τα όπλα κατά των τζιχαντιστών που έχουν κυριεύσει τις τελευταίες ημέρες εδάφη στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Οι πολίτες που μπορούν να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν τους τρομοκράτες για να υπερασπιστούν την χώρα τους, τον λαό τους και τους ιερούς τους τόπους, θα πρέπει να δηλώσουν εθελοντές και να καταταγούν στις δυνάμεις ασφαλείας για να φέρουν εις πέρας αυτόν τον ιερό σκοπό», δήλωσε στο κήρυγμά του κατά την προσευχή της Παρασκευής ο σεΐχης Άμπντελ Μέχντι αλ Καρμπαλάι, εξ ονόματος του Αγιατολάχ αλ Σιστάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Ιράκ αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση και έναν εξαιρετικό κίνδυνο. Οι τρομοκράτες δεν θέλουν μόνον να ελέγξουν ορισμένες επαρχίες, αλλά έχουν ανακοινώσει ότι έχουν βάλει στόχο όλες τις επαρχίες μεταξύ των οποίων η Βαγδάτη, η Κερμπάλα και η Νατζάφ. Ως εκ τούτου η ευθύνη για την αντιμετώπισή τους και για να τους πολεμήσουμε βαραίνει όλους και δεν αφορά μία μόνον πίστη ή μία μόνον πλευρά».

«Αυτός που πεθαίνει υπερασπιζόμενος την πατρίδα, την οικογένειά του και την τιμή του θα θεωρείται μάρτυρας», πρόσθεσε στο κήρυγμά του από την Κερμπάλα, την ιερή πόλη για τους σιίτες που βρίσκεται νότια της Βαγδάτης.

Η κίνηση αυτή του Αγιατολάχ αλ Σιστανί -ο οποίος  αν και δεν ασκεί άμεσα πολιτική, έχει μεγάλη επιρροή σε εκατομμύρια πιστούς καθώς τον σέβονται περισσότερο απ’ό,τι την πλειονότητα των πολιτικών των σιιτών- έρχεται να πολώσει κι άλλο την κατάσταση και να φέρει το Ιράκ ένα βήμα πιο κοντά σε έναν επικίνδυνο εμφύλιο, αφού και οι ηγέτες του ΙΚΙΛ είχαν καλέσει τους σουνίτες αντάρτες να «προελάσουν προς την Βαγδάτη» και τις ιερές πόλεις των σιιτών της Κερμπάλα και της Νατζάφ.

Αναφερόμενος στο ΙΚΙΛ, ο Ομπάμα το χαρακτήρισε «περιφερειακό πρόβλημα το οποίο θα είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα». «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε επιλεκτικά δράσεις του στρατού μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα καταδιώξουμε τρομοκράτες που μπορεί να βλάψουν το προσωπικό μας στο εξωτερικό ή, τελικά, να πλήξουν την πατρίδα».

«Χωρίς πολιτική προσπάθεια, κάθε στρατιωτική ενέργεια θα καταλήξει σε αποτυχία», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να αναλάβει δράση η κυβέρνηση του Ιράκ γιατί η Ουάσινγκτον «δεν θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό αντί για εκείνην». Για το γεγονός ότι θα χρειαστούν «αρκετές ημέρες» για να λάβει τις αποφάσεις του, ο Ομπάμα είπε ότι θέλει να είναι βέβαιος ότι θα έχει εξεταστεί ενδελεχώς η κατάσταση ώστε οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι «στοχευμένες και ακριβείς».

Παρά την επέλαση των ανδρών του ΙΚΙΛ στο βορειοδυτικό Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με ιρακινό πετρέλαιο και σημείωσε ότι εάν υπάρξει τέτοιο ζήτημα, τότε οι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Κόλπου θα πρέπει βοηθήσουν ώστε να καλυφθεί το κενό.

Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι πήγε σήμερα στη Σαμάρα, μια πόλη 200.000 κατοίκων στις όχθες του ποταμού Τίγρη η οποία πολιορκείται από τους σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε προκειμένου να παραστεί σε μια σύσκεψη για την ασφάλεια της περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης Άχμεντ Αμπντάλα.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην πόλη αυτή, που απέχει 110 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ετοιμάζονταν σήμερα να εξαπολύσουν νέα επίθεση.

«Οι ιρακινές δυνάμεις  ξεκίνησαν το έργο της εκκαθάρισης των πόλεών μας από αυτούς τους τρομοκράτες», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μαλίκι.  Σε αυτό το πλαίσιο ελικόπτερα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων έριξαν σήμερα ρουκέτες σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη στην πόλη Τικρίτ, σε μία προσπάθεια να την επανακαταλάβουν από τους αντάρτες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν θύματα από τα πλήγματα αυτά.

Παράλληλα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανακοίνωσε σήμερα ότι την ώρα που οι σουνίτες τζιχαντιστές «κατευθύνονται γρήγορα προς την Βαγδάτη» περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα για να γλιτώσουν από τις μάχες. «Η κατάσταση είναι πολύ επισφαλής, οι άνθρωποι μετακινούνται. Οι περισσότεροι από αυτούς μετακινούνται τώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες», τόνισε η εκπρόσωπος του ΙΟΜ Κριστιάν Μπερτιόμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Γενεύη.

Από τις 10 Ιουνίου, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη την επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, στον ιρακινό βορρά, το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, όπως και τομείς των επαρχιών Ντιγιάλα, στα ανατολικά, και Κιρκούκ, βόρεια, επωφελούμενοι της άτακτης υποχώρησης των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτοί ελέγχουν εξάλλου από τον Ιανουάριο την Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα και πάλι με τον ΙΟΜ, περισσότεροι από 500.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, για να γλιτώσουν από τις μάχες. «Στην Μοσούλη δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα τεμένη έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία εκστρατείας για να περιθάλπουν τους τραυματίες. Οι οικογένειες στο δυτικό τμήμα της πόλης έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης έχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνον για μερικές ώρες ημερησίως», σημείωσε η Μπερτιόμ.

Καθώς «η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα» στο Ιράκ, «εμείς προβλέπουμε μια παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε από την πλευρά της η Μάντι Αλεξάντερ, συντονίστρια των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης του ΙΟΜ στο Ιράκ.

Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος αναμένει πως ο αριθμός των εκτοπισμένων θα αυξηθεί, χρειάζεται άμεσα 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11,1 εκατομμύρια ευρώ) για να αγοράσει και να διανείμει 30.000 τεμάχια μη διατροφικής βοήθειας, 5.000 σκηνές και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να καταγραφούν και να αποτιμηθούν οι ανάγκες των εκτοπισμένων.

Παράλληλα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) ξεκίνησε την πρώτη έκτακτη επιχείρηση για να παράσχει βοήθεια σε τρόφιμα σε 42.000 ανθρώπους που θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτοι από αυτούς που εκτοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα λόγω της σύγκρουσης στο Ιράκ.

Διαβάστε ακόμη:

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Ο Ομπάμα απειλεί με στρατιωτικά πλήγματα τους αντάρτες στο Ιράκ

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και χάος στο Ιράκ

Πλησιάζουν την Βαγδάτη οι ισλαμιστές αντάρτες

«Έξοδος» από τη Μοσούλη – Φόβοι για την εξάπλωση των τζιχαντιστών