Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε ο Μπάιντεν από τον πρόεδρο της Κύπρου

Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε ο Μπάιντεν από τον πρόεδρο της Κύπρου

Για τις συνομιλίες που είχε με την τουρκική ηγεσία ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Την ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, προκειμένου να επιστρέψουν σε μια πιο εποικοδομητική διαδικασία, στις υπό τον ΟΗΕ συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες και να αναζητήσουν αμοιβαίες επωφελείς λύσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον Ν. Αναστασιάδη για τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, οι κ.κ. Μπάιντεν και Αναστασιάδης «συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.Και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Συνάντηση στην Κύπρο για τα ενεργειακά ζητήματα θα έχει ο Γ. Μανιάτης
Θέματα ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου αναμένεται να συζητηθούν στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, σε συνέχεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που διεξήχθη στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναχώρησε σήμερα για την Κύπρο, όπου θα έχει και διμερή συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται οι νέες ενεργειακές διασυνδέσεις στην περιοχή που σχεδιάζονται, προκειμένου να μεταφέρουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και ειδικότερα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, για τον οποίο πρόσφατα υπήρξε πολιτική συμφωνία στη Ρώμη, για συμμετοχή του Ισραήλ με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.