Απορρίπτει τις καταδικαστικές αποφάσεις της ΕΕ για Συρία και ΑΟΖ η Τουρκία – Στο Μάμπιτζ έφτασε ο συριακός στρατός

Απορρίπτει τις καταδικαστικές αποφάσεις της ΕΕ για Συρία και ΑΟΖ η Τουρκία – Στο Μάμπιτζ έφτασε ο συριακός στρατός
epa07919654 A handout photo made available by the official Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syrian army soldiers arriving at Tal Tamr town, in the northwestern Hasaka, Syria, 14 October 2019. According to SANA, Syrian army units were deployed in Tal Tamr town in the northwestern Hasaka, as well as several villages and towns in the countryside of Raqqa, to counter the Turkish military operation. Syrian forces were deployed a day after Russian-brokered deal between the Kurds and Syrian regime that allows the deployment of Syrian troops in the northeast areas for the first time in years, after Turkey launched an offensive targeting Kurdish forces. EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τουλάχιστον 160.000 οι εκτοπισμένοι στη Βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ - Εντολή για την αποχώρηση χιλίων Αμερικανών στρατιωτών έδωσε η Ουάσινγκτον.

Ο συριακός στρατός εισήλθε σήμερα στην πόλη Μάνμπιτζ, στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσαν η δημόσια συριακή τηλεόραση και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, στο πλαίσιο στρατιωτικής ανάπτυξης για να αντικρούσει την τουρκική επίθεση.

“Μονάδες του στρατού εισήλθαν στην Μάνμπιτζ”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. Τοπικός αξιωματούχος σε αυτή την πόλη που ελέγχεται από στρατιωτικό συμβούλιο το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την είσοδο των στρατευμάτων στην πόλη και την “ανάπτυξή τους στις γραμμές του μετώπου”.

Σήμερα, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από ρωσικές δυνάμεις δεν έχασαν χρόνο και εκμεταλλευόμενες την ξαφνική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία μετά την τουρκική εισβολή, αναπτύχθηκαν βαθιά στο εσωτερικό του εδάφους που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο νοτίως των τουρκικών συνόρων.

Οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Εκτελούμε αυτήν την εντολή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η απόσυρση αφορά «όλους» τους στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, «εκτός εκείνων που βρίσκονται στην Αλ Τανφ», μια βάση που τελεί υπό τον έλεγχο περίπου 150 Αμερικανών στρατιωτικών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε και καταδίκασε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν νωρίτερα σήμερα την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσαν πως η Ένωση προετοιμάζει «περιοριστικά μέτρα» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Η Άγκυρα θα εξετάσει σοβαρά τη συνεργασία της με το μπλοκ σε συγκεκριμένους τομείς εξαιτίας της «παράνομης και μεροληπτικές» συμπεριφοράς της ΕΕ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Παράλληλα επέκρινε έντονα την κριτική της ΕΕ για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, κάνοντας λόγο για «μια προσέγγιση που προστατεύει τους τρομοκράτες».

«Το γεγονός ότι η ΕΕ υιοθετεί μια προσέγγιση που προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχεία είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Άγκυρας.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σόϊκγου, με τον οποίο συνομιλήσε για την τουρκική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στη βόρεια Συρία. «Έχουμε συστηματικές επαφές για την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» με τους εταίρους μας. Σήμερα συνομίλησα με τον Ρώσο ομόλογο μου Σεργκεί Σόϊκγου. Ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν» δήλωσε ο Ακάρ στους δημοσιογράφους.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων, γνωστοποίησε σήμερα, σε ένα δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει, στο δελτίο Τύπου, τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία. Ο ίδιος «απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και προτρέπει όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει επίσης από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση να προστατεύονται οι άμαχοι. Ο Γκουτέρες διατυπώνει φόβους μπροστά στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, ζητάει την απρόσκοπτη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.