Οι ΗΠΑ χάνουν τον έλεγχο του Διαδικτύου

Οι ΗΠΑ χάνουν τον έλεγχο του Διαδικτύου

Έπειτα από 25 χρόνια η διαχείριση του κυβερνοχώρου δε θα είναι μονοπώλιο των Αμερικανών. 

Ο οργανισμός ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) είναι μάλλον άγνωστος για τους περισσότερους από εμάς που δεν ασχολούμαστε με την τεχνολογία, αλλά όλοι ανεξαρτήτως συνδεόμαστε άμεσα μαζί του. Ο ICANN είναι ο μεγάλος ελεγκτής του Δικτύου που έχει ως αποστολή να επιβλέπει τις διευθύνσεις σε ολόκληρο των κυβερνοχώρο και το συντονισμό των διευθύνσεων (Domain Name System, DNS), τις οποίες πληκτρολογεί ο χρήστης για να έχει πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα.

Ο ICANN χρησιμοποιεί δεκατρείς ισχυρούς υπολογιστές, τους λεγόμενους και ως «διακομιστές βάσης », οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ (τέσσερις στην Καλιφόρνια και έξι κοντά στην Ουάσινγκτον), την Ευρώπη (Στοκχόλμη και Λονδίνο) και την Ιαπωνία (Τόκιο).

Για να επιτευχθεί η λειτουργική σταθερότητα του Διαδικτύου, ο ICANN επέλεξε επτά ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του, δίνοντας στο καθένα ένα «κλειδί» για το διαδίκτυο, όπως έδειξε και η έρευνα του δημοσιογράφου της αγγλικής The Guardian, James Ball.

Η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να περιορίσει και τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στη διαχείριση του Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να έχουν υπό τον έλεγχό τους το ICANN, πιθανότατα μέχρι το 2015. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς έπειτα από 25 χρόνια, σπάει το μονοπώλιο των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Διαβάστε ακόμα: Το «Μανιφέστο για την Αλήθεια» του Έντουαρντ Σνόουντεν

Οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της αμερικανικής Εθνικής Ασφάλειας Υπηρεσίας μέσω του Διαδικτύου φαίνεται πως είχε άμεση σχέση με την απόφαση αυτή, αν και η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε συσχέτιση της υπόθεσης Σνόουντεν με την απόφαση της, ξεκαθαρίζοντας πως ο ρόλος των ΗΠΑ στη διαχείριση του ICANN ήταν «επικουρικός» και «προσωρινός», έως ότου ο μη κυβερνητικός οργανισμός να αρχίσει να λειτουργεί αυτόνομα.

Η πρώτη απόπειρα της αυτόνομης αυτής λειτουργίας αναμένεται να γίνει στις 24 Μαρτίου στη Σιγκαπούρη όπου θα τελεστεί μια διεθνής σύνοδος με τη συμμετοχή διάφορων οργανισμών, εταιρειών και προσωπικοτήτων του Διαδικτύου που είναι μέλη του ICANN.

Διαβάστε ακόμα:Έχετε ήδη χακαριστεί. Και δεν πειράζει