Απότομη άνοδος στο φυσικό αέριο – Πάνω από 25% η αύξηση των τιμών

Απότομη άνοδος στο φυσικό αέριο – Πάνω από 25% η αύξηση των τιμών
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Φωτογραφία από τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα, Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012.Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) προκηρύσσει νέο διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό και την κατασκευή της Τρίτης Δεξαμενής ΥΦΑ στη Ν Ρεβυθούσα.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η καλοκαιρία στην Ευρώπη οδηγεί σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις όσον αφορά την ενεργειακή ζήτηση.

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν αυτήν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, με τους traders να σταθμίζουν τις παρατεταμένες διακοπές έναντι των μικτών προοπτικών για τη ζήτηση, μετά από άνοδο άνω του 40% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Οι αγορές αξιολογούν τους κινδύνους εφοδιασμού εν μέσω ενδείξεων διεθνούς ανταγωνισμού για το καύσιμο και ενός καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη.

Οι διακοπές της παραγωγής στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, έχουν παραταθεί. Ακόμη, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες βοήθησαν την Ευρώπη να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες έπειτα από εβδομάδες πτωτικής τάσης των τιμών.

Ο ελαφρύς χειμώνας συνολικά στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Η Ευρώπη βγήκε από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους με ισχυρά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, τα οποία αρχικά παρείχαν μια αίσθηση ασφάλειας ότι θα καταφέρει να αναπληρώσει επαρκώς τα αποθέματα καυσίμων ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 35% (32 ευρώ η μεγαβατώρα στο κλείσιμο), στο μεγαλύτερο ανοδικό ποσοστό από τον περασμένο Αύγουστο, κοντά στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: