Αποτροπιασμός για τον αποκεφαλισμό δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου

Αποτροπιασμός για τον αποκεφαλισμό δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου

Επιπλέον στρατιωτική δύναμη για την ενίσχυση της ασφάλειας της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στέλνει ο Ομπάμα στο Ιράκ.

Ο Στίβεν Σότλοφ, ο δεύτερος Αμερικανός δημοσιογράφος που αποκεφαλίσθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, εργαζόταν επί χρόνια στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Ο δημοσιογράφος είχε συνεργαστεί με το περιοδικό Time» την εφημερίδα «Christian Science Monitor» και την επιθεώρηση «World Affairs Journal», ενώ έχει τελέσει ανταποκριτής των εξελίξεων σε Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Τουρκία.

Ο 31χρονος αγνοούνταν στη Συρία από τον Αύγουστο του 2013, μιλούσα με άνεση την αραβική γλώσσα και έτρεφε βαθιά αγάπη για τον ισλαμικό κόσμο και στο βιογραφικό του υπάρχουν πολλά ταξίδια πιο επικίνδυνα μέρη της Μέσης Ανατολής έχοντας πλήρη συνείδηση του κινδύνου, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times».

Το Ισλαμικό Κράτος είχε προηγουμένως αποκεφαλίσει τον Τζέιμς Φόλεϊ, έναν άλλο Αμερικανό δημοσιογράφο. Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε απειλήσει τότε ότι ο Σότλοφ θα ήταν το επόμενο θύμα.

Η μητέρα του δημοσιογράφου από τη Φλόριντα είχε πρόσφατα δώσει στη δημοσιότητα ένα συγκινητικό βίντεο στο οποίο καλούσε τους απαγωγείς του γιου της να τον απελευθερώσουν. Νωρίτερα η οικογένεια είχε προσπαθήσει να κρατήσει μυστική την απαγωγή ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ενδεχόμενη απελευθέρωση του ομήρου.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου είναι αυθεντικό.

 

Επιπλέον 350 στρατιωτικούς για την ενίσχυση της ασφάλειας της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στέλνει στη Βαγδάτη ο Αμερικανός πρόεδρος 

Μετά την ανακοίνωση της δυσάρεστης αυτής είδησης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκα Ομπάμα έδωσε διαταγή να σταλούν στην Βαγδάτη επιπλέον 350 στρατιωτικοί με αποστολή να προστατεύσουν την πρεσβεία και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφή τη δέσμευσή του να κάνει ότι απαιτείται για να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι πρόσθεσε ότι η αποστολή επιπλέον ενισχύσεων στη Βαγδάτη ανεβάζει το συνολικό αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που είναι υπεύθυνοι για την προστασία της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Ιράκ σε 820 στελέχη. Οι ενισχύσεις σε στρατιωτικό προσωπικό είχαν ζητηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία των αμερικανών διπλωματών, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα στέλνει στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει «μια ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία» κατά των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας στη Μέση Ανατολή μεταβαίνουν ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Άμυνας Τσάκ Χέγκελ και η σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας Λίζα Μονάκο « ώστε στο εγγύς μέλλον να οικοδομηθεί μια ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα είναι αυτή τη εβδομάδα σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ σχετικά με τις πρόσθετες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ώστε «να αναπτυχθεί μια ευρεία διεθνή συμμαχία για την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για την προστασία του λαού μας και τη στήριξη των εταίρων μας εναντίον της οργάνωσης αυτή. Ήδη ο πρόεδρος Ομπάμα είναι καθ όδόν για την Εσθονία, όπου θα κάνει την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της Βαλτικής, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στην Ουαλία με κεντρικό άξονα συζήτησης την κρίση στην Ουκρανία αλλά πιθανώς και το ζήτημα της δράσης των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Διαβάστε ακόμα:

Αναπροσαρμογή του στρατηγικού της δόγματος εξετάζει η Ρωσία

Πωλείται η… Scotland Yard!