Apple Maps εναντίον Google Maps, κι όποιος αντέξει

Apple Maps εναντίον Google Maps, κι όποιος αντέξει
A worker explores a Sydney CBD map on an iPhone moments before it goes on sale in a store in Sydney July 10, 2008. The new iPhone is expected to attract hordes of buyers when it goes on sale on Friday in more than 20 countries, helping Apple Inc handily beat its target to sell 10 million of them by the end of 2008. REUTERS/Daniel Munoz (AUSTRALIA) - RTX7T7M

Γιατί οι περισσότεροι χρήστες της Apple επιλέγουν Apple Maps αντί για Google Maps.

του Φίλιπ Έλμερ-Ντεβίτ

Πρόσφατα, η Apple ανακοίνωσε ότι λαμβάνει 5 δισεκατομμύρια αιτήσεις την εβδομάδα για τις υπηρεσίες χαρτών της και ότι το Apple Maps χρησιμοποιείται 3,5 φορές πιο συχνά από ό,τι «η επόμενη πιο δημοφιλής εφαρμογή χαρτών», δηλαδή το Google Maps.

Προκαλεί έκπληξη, αλλά αυτά είναι τα δύο μοναδικά δεδομένα που ο Χόρας Ντεντιέ μπόρεσε να βρει για το κείμενό του Where Are Maps Going – μια ανάλυση της παγκόσμιας αγοράς χαρτών που δημοσιεύτηκε στο blog του Asymco.

Η Google δεν έχει κοινοποιήσει κανένα στοιχείο σχετικά με τους χάρτες της – τουλάχιστον όχι σε μας – και μέχρι τώρα η Apple δεν είχε τίποτα για να καυχηθεί.

Όχι ότι η εφαρμογή Apple Maps είναι τόσο καλή όσο η Google Maps – ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της αγοράς έξω από τον «περιφραγμένο κήπο» της Apple. Η υπηρεσία χαρτογράφησης της Apple εξακολουθεί να μην προσφέρει τις κατευθύνσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς (έρχονται αυτό το φθινόπωρο, αλλά μόνο σε επιλεγμένες πόλεις). Και μόνο αυτό το μήνα ξεκίνησαν τα οχήματα της Apple να πηγαίνουν στους δρόμους τους οποίους τα οχήματα της Google έχουν φωτο-χαρτογραφήσει εδώ και χρόνια.

Δεν είναι διόλου σαφές ότι οι χάρτες της Apple θα γίνουν ποτέ τόσο καλοί όσο εκείνοι της Google, αν λάβουμε υπόψη το προβάδισμα της Google και τα φυσικά πλεονεκτήματά της στις υπηρεσίες cloud που οδηγούν το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Αλλά το Apple Maps έρχεται προ-εγκατεστημένο στις συσκευές που οδηγούν το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple, και αποτελεί προεπιλογή για χιλιάδες εφαρμογές iOS.

Η προεπιλογή, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί έναν ισχυρό μηχανισμό έλξης. Μπορεί, μάλιστα, να είναι αρκετά ισχυρός για να διατηρήσει την Apple στο …παιχνίδι, αν, όπως προβλέπει ο Ντεντιέ, η κινητή χαρτογράφηση γίνει ακόμα πιο αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Ο Ντεντιέ πιστεύει ότι οι κυρίαρχοι σχεδιαστές χαρτών τελικά θα κληθούν να κυνηγήσουν όμορες αγορές – όπως τα αυτοκίνητα και οι υπηρεσίες μεταφοράς.

«Το θέμα δεν είναι κατά πόσο θα γίνει, αλλά μοναχά πότε και πού».