Apple Watch: το πραγματικό τεστ της φορετής τεχνολογίας

Apple Watch: το πραγματικό τεστ της φορετής τεχνολογίας
Photo:

Το ρολόι της Apple θα είναι τόσο επιτυχημένο όσο θα του επιτρέψουν οι εφαρμογές του.

Δύσκολα θα ξεχάσει ο κόσμος τον ωκεανό των αρνητικών σχολίων που συνόδευσαν την παρουσίαση του iPad το 2010. Οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν την παταγώδη αποτυχία του και δεν μπορούσαν να βρουν καμία χρησιμότητα σε αυτό το «υπερμεγέθες iPhone», όπως το ονόμαζαν. Ούτε και οι περισσότεροι από εμάς.

Τέσσερα χρόνια και 200 εκατομμύρια iPad αργότερα, όλοι ξέρουμε πως η αγορά των ταμπλετών οφείλει την ύπαρξή της στη διορατικότητα της Apple. Όμως ο πραγματικός λόγος που πετυχαίνουν σήμερα οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι οι εφαρμογές τους και η εμπειρία χρήσης.

Σε μια εποχή που οι οθόνες των κινητών ολοένα και μεγαλώνουν, οι εταιρείες επιθυμούν να στρέψουν το βλέμμα μας σε μια μικρή οθόνη στον καρπό μας. Θέλουν να συνηθίσουμε πάλι να «χτυπάμε» μικροσκοπικά πλήκτρα και να διαβάζουμε πληροφορίες που έτσι κι αλλιώς τις έχει το κινητό μας. Επιπλέον, όταν η μόνη χρήση στην οποία τα smartwatches είναι πραγματικά αναντικατάστατα είναι οι εφαρμογές fitness, δύσκολα θα αποκτήσουν τη μαζικότητα που επιθυμούν οι δημιουργοί τους. Η ταμπλέτα μας κάνει σχεδόν όλα όσα και ο υπολογιστής μας και ζυγίζει μισό κιλό. Για να επιτύχουν τα smartwatch θα πρέπει να κάνουν ό,τι και το κινητό μας. Προς το παρόν, προορίζονται απλώς για συνοδευτικές συσκευές.

1/3
Photo:

 

Θα πετύχει το Apple Watch και οι ανταγωνιστές του; Κανείς δεν ξέρει. Τα τηλέφωνα με iOS και Android είναι επιτυχημένα επειδή μπορούν να κάνουν χιλιάδες πράγματα χάρη στο οικοσύστημα των εφαρμογών τους και είναι ανεξάρτητες συσκευές. Τα smartwatch θα πετύχουν εφόσον το οικοσύστημα των εφαρμογών τους είναι ικανό να κάνει τον πελάτη να πει «το θέλω», όχι επειδή θα του αρέσει η κεντρική οθόνη ή το λουράκι, αλλά επειδή θα μπορεί να κάνει χιλιάδες πράγματα με αυτό. Προς το παρόν κάνει λίγα.

Αυτά που γνωρίζουμε για το Apple Watch είναι πως θα είναι ένα πλήρες fitness αξεσουάρ με παλμογράφο, θα συνεργάζεται με τα iPhone 5 και νεότερα, θα έχει retina display, κρύσταλλο από ζαφείρι, λουράκι από δέρμα ή ατσάλινο μπρασελέ, κορώνα στο πλάι για scroll και zoom, αλλά και multitouch οθόνη με εικονίδια και πληκτρολόγιο, θα ακούει φωνητικές εντολές μέσω της Siri, θα έχει επιταχυνσιόμετρο και ενσωματωμένο ηχείο.

Το αν το Apple Watch, και τα άλλα smartwatch, ξεπεράσουν τον χαρακτήρα του έξτρα γκάτζετ και καταφέρουν να τα αντιμετωπίσει ο κόσμος ως σχεδόν αυτόνομη και χρήσιμη συσκευή είναι ένα στοίχημα που όλες οι εταιρείες έχουν βάλει.
Αν γραφτούν ακαταμάχητες εφαρμογές, αν αντιστραφεί η τάση που θέλει τους περισσότερους νέους να μην φορούν καν ρολόι, αν η ευκολία χρήσης είναι τέτοια που δεν θα δυσανασχετεί ο χρήστης κάθε φορά που θα θέλει να εκτελέσει μια απλή εργασία μαζί τους, τότε τα smartwatch θα πετύχουν. Οι περισσότεροι, ωστόσο, κρατούν μικρό καλάθι.

Διαβάστε ακόμη:

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τα iPhone 6 και το Apple Watch

Νέα iPhone και smartwatch από την Apple

Διαθέσιμα άμεσα στην Ελλάδα τα νέα iPhone – Πόσο θα κοστίζουν