Αραβικό «μπλόκο» σε Κατάρ για σχέση με τη τρομοκρατία

Αραβικό «μπλόκο» σε Κατάρ για σχέση με τη τρομοκρατία
(FILE) QATAR EGYPT UAE SAUDI ARABIA BAHRAIN DIPLOMACY

Διπλωματικός σεισμός στη Μ. Ανατολή – Ποιοι κατηγορούν την Ντόχα για σχέσεις με ISIS και Αλ Κάιντα.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διέκοψαν σήμερα τις διπλωματικές τους σχέσεις το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία», και έλαβαν μια σειρά μέτρων με σκοπό να το απομονώσουν.

– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών.

– Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους

Και οι Μαλδίβες διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ

Οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, ακολουθώντας την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, που κατηγορούν τη Ντόχα ότι στηρίζει την τρομοκρατία. «Οι Μαλδίβες έλαβαν την απόφαση αυτή εξαιτίας της σφοδρής τους αντίθεσης στις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του μικρού αυτού κράτους στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι χώρες του Κόλπου και η Αίγυπτος επικρίνουν εδώ και καιρό τη στήριξη του Κατάρ προς τους ισλαμιστές, κυρίως τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν έναν επικίνδυνο πολιτικό εχθρό.

Παρά τη φήμη τους ως τουριστικός προορισμός οι Μαλδίβες, η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι, έχουν μεγάλο αριθμό νεαρών που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και πολεμούν στη Μέση Ανατολή.

Ντόχα: Αδικαιολόγητη απόφαση

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του εξαιτίας της υποστήριξης που η Ντόχα κατηγορείται ότι προσφέρει στην τρομοκρατία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Jazeera TV. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».

Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου

Αύξηση κατά περισσότερο από 1% σημείωσαν σήμερα οι αγορές πετρελαίου, εξαιτίας των εντάσεων στη Μέση Ανατολή όπου η Σαουδική Αραβία, κορυφαία εξαγωγός πετρελαίου, και άλλα αραβικά κράτη διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, και επειδή υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ