Άρχισε ο εσωκομματικός «εμφύλιος» στην παράταξη της Μέρκελ

Άρχισε ο εσωκομματικός «εμφύλιος» στην παράταξη της Μέρκελ
epa08211383 Christian Democratic Union (CDU) party chairwoman Annegret Kramp-Karrenbauer arrives for a faction meeting of the Christian Democratic Union (CDU) and the Christian Social Union (CSU) at the German parliament Bundestag in Berlin, Germany, 11 February 2020. Kramp-Karrenbauer announced to resign from party leadership and renounce candidacy for chancellorship yesterday. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η είδηση της παραίτησης της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την ηγεσία του CDU έφερε την πρώτη ηχηρή αντίδραση.

Ο επικεφαλής του Xριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας (CSU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επιμένει να ληφθεί γρήγορα η απόφαση για το ποιος θα είναι υποψήφιος καγκελάριος της συντηρητικής παράταξης (CDU/CSU) και ποιος θα πρέπει να ηγηθεί του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στο μέλλον.

«Τα ανοικτά θέματα ηγεσίας πρέπει κατά την γνώμη μου να κλείσουν γρήγορα», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Ντόμπριντ αναφερόμενος σε δηλώσεις της παραιτηθείσας επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, με τις οποίες επιμένει ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος τον Δεκέμβριο.

«Χρειαζόμαστε τώρα αποφάσεις για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση», δήλωσε ο Ντόμπριιντ.«Όλα τα υπόλοιπα είναι εξιδανικευμένες αντιλήψεις. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε γιορτάζοντας κρίσεις, αλλά δρώντας. Διαφορετικά, εκτιθέμεθα σε κακοήθεις μοχθηρίες του πολιτικού αντιπάλου, όπως ο επικεφαλής της Νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (Jusos) Κέβιν Κιούνερτ», τον οποίο ο Ντόμπριντ κατηγόρησε ότι «σκόπιμα καταλογίζει στην συντηρητική παράταξη (CDU/CSU) μια ασαφή οριοθέτηση προς τα δεξιά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα τοποθέτησης», τόνισε ο πολιτικός του CSU.

Ο Ντόμπριντ απέρριψε επίσης τα αιτήματα της Νεολαίας του κόμματος (Junge Union) ή των δεξιών συντηρητικών κύκλων για σχετική ψηφοφορία εντός του κόμματος: «Δεν χρειαζόμαστε τώρα μακράς διάρκειας σόου κάστινγκ, ούτε διαγωνισμό ομορφιάς ή την μέγιστη συμμετοχή της βάσης. Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από εκείνους που διαθέτουν την νομιμοποίηση να το πράξουν. Αυτοί είναι οι ηγέτες του κόμματος του CDU και του CSU, καθώς και εκείνοι που φιλοδοξούν να είναι υποψήφιοι καγκελάριοι. Είναι φυσιολογικό επίσης η καγκελάριος Μέρκελ να έχει λόγο για το θέμα αυτό», τόνισε επίσης ο Ντόμπριντ.