Η αρχιτέκτονας που δίνει νέα ζωή σε παλιά υλικά

Η αρχιτέκτονας που δίνει νέα ζωή σε παλιά υλικά

Η Δήμητρα Ράφα ειδικεύεται σε κατασκευές με επανάχρηση παλιών υλικών –Δείτε τις φωτογραφίες.

Κατασκευές πολυτελείας με χαμηλό κόστος; Είναι εφικτό. Λειτουργικό junk art design υψηλής αισθητικής με πολύ λιγότερα ευρώ από τα χιλιάδες που φαντάζεστε; Είναι εφικτό. Η αρχιτέκτονας Δήμητρα Ράφα ειδικεύεται στην επανάχρηση υλικών. «Όχι μόνο γιατί η επανάχρηση κάνει την κατασκευή πολύ πιο οικονομική αλλά γιατί το να συνδυάζεις την τέχνη με την λειτουργικότητα είναι, για μένα πάντα, η μεγαλύτερη πρόκληση. Από την άλλη μου αρέσει να χρησιμοποιώ υλικά που, ήδη, έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλους –νιώθω ότι ο κόπος τους δεν πήγε χαμένος», μας λέει.

Χρόνια στις κατασκευές μέσα από την οικογενειακή κατασκευαστική εταιρία, η Δήμητρα Ράφα δεν στηρίζει την ιδέα του junk art και της επανάχρησης μόνο τώρα, στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης αλλά ανέκαθεν. «Μπορείς να έχεις ένα εξαιρετικά πολυτελές και γκλάμορους αποτέλεσμα δίχως να σου κοστίσει. Από την άλλη μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα πληρώνοντας μια περιουσία. Το θέμα είναι τι θα διαλέξεις εσύ», εξηγεί.

Διαβάστε ακόμη: «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, ο Εφευρέτης, η Ιδιοφυία»

Βέβαια η αισθητική των γυμνών καλωδίων, των σωληνώσεων, του γυμνού μπετού, των σπασμένων πλακιδίων που συνθέτουν μέσα από την παλαιότητα τους και τον ετεροχρονισμό τους σύγχρονους ιντάστριαλ ζωγραφικούς πίνακες δεν είναι για όλους. «Δεν μπορεί να ζήσει κάθε άνθρωπος σε ένα σπίτι, που το φαντάστηκε σαν αισθητικό αποτέλεσμα ένας αρχιτέκτονας. Το θέμα είναι να αφουγκραστείς τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου και να προσπαθήσεις να εντάξεις αυτού του είδους την αισθητική κατασκευής στις δικές του απαιτήσεις».

Προσωπικά λατρεύω τις δημιουργίες της Δήμητρας. Το ταλέντο της αναβλύζει σε κάθε εκατοστό των κατασκευών της. Ο τρόπος που αξιοποιεί κάθε στοιχείο που μοιάζει αχρείαστο ή έστω χρησιμοποιημένο και (φαινομενικά) μη αξιόλογο πλέον, με συγκινεί. Ο τρόπος που η παλιά λαμαρίνα επαναχρησιμοποιείται για να φτιαχτεί μια υπέροχη σκάλα. Οι σιδερόβεργες τσιμέντου, που βλέπουμε να εξέχουν σε πολλές σκουριασμένες ταράτσες, να φτιάχνουν ένα εξαιρετικό κιγκλίδωμα στο πλάι της εσωτερικής σκάλας. Τα δοκίμια μπετού που κάνουν ένα μυστηριώδες μπαρ. Οι παλιές σιδεροσωλήνες νερού που μπαίνουν γυμνές στο ταβάνι για να φτιάξουν ένα μοναδικό φωτιστικό. Το αποτέλεσμα φαίνεται τόσο ιδιαίτερο και πάνω απ’ όλα τόσο ακριβό. Το αγαπημένο μου είναι ένα τζάκι που επενδύθηκε εξ’ ολοκλήρου με καδρονάκι. Είναι τόσο ευφάνταστο και όμορφο. Από την άλλη το καδρονάκι είναι ένα πολύ οικονομικό υλικό.

«Έφτιαξα την επένδυση αυτού του τζακιού με καδρονάκι και το κόστος δεν ξεπέρασε τα 300 ευρώ. Αν χρησιμοποιούσα κάποιο άλλο συμβατικό υλικό επένδυσης θα φτάναμε στο διπλάσιο ή και τριπλάσιο κόστος», εξηγεί. Και τελικά δεν είναι μόνο το κόστος. Είναι και αυτό το συγκλονιστικό, από αισθητικής άποψης, αποτέλεσμα.

Διαβάστε: Η Ελληνο-αμερικανίδα που «σάρωσε» τον κόσμο της μόδας

Ουσιαστικά έχουμε μια vintage προσέγγιση της κατασκευής; «Όχι ακριβώς. Έχουμε μια μίνιμαλ φουτουριστική προσέγγιση. Δημιουργία του αρχιτέκτονα που σέβεται το περιβάλλον, την οικονομία, τον εαυτό του αλλά πάνω απ’ όλα την ψυχολογία, τη μοναδικότητα και τις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Άλλωστε ο άνθρωπος περιμένει να του φτιάξεις το δικό του σπίτι. Ένα σπίτι που θα είναι προέκταση του ίδιου. Της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του –όχι της δικής σου. Το σπίτι πρέπει να είναι του ανθρώπου που ζει σε αυτό κι όχι του αρχιτέκτονα που το σχεδίασε. Ο άνθρωπος προτεραιότητα κι όχι το ντηζάιν»

Καινούργιες χρήσεις για παλιά υλικά και δώστε βάση στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Θα δείτε όλα αυτά στα οποία η Δήμητρα Ράφα δίνει νέα ζωή.. δίνοντας τους θέση στη δική μας ζωή.

Την αρχιτέκτων/μηχανικό Δήμητρα Ράφα βρίσκετε στο γραφείο της: Γρηγορίου Λαμπράκη 126 και Αγγέλου Μεταξά στη Γλυφάδα.

1/7
ΔΟΚΙΜΙΑ ΜΠΕΤΟΥ ΓΙΑ BAR
ΣΚΑΛΑ -ΛΑΜΑΡΙΝΑ
ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΟΥΝΙΑ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΝΙΠΤΗΡΑ ΜΕ ΜΠΑΤΟΚΟΛΩΝΕΣ
ΞΥΛΑ ΑΠΟ ΜΠΑΛΕΤΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΙΧΟΥ
ΣΙΔΕΡΟΣΩΛΗΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ