Αρχίζει η χιονοστιβάδα: Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση εναντίον της Volkswagen

Αρχίζει η χιονοστιβάδα: Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση εναντίον της Volkswagen

Στην εισαγγελία του Χιούστον κατατέθηκε αγωγή ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο δικηγόρος Harris County στο Χιούστον κατέθεσε αγωγή κατά της Volkswagen ζητώντας 100 εκατομμύρια δολάρια για τις ζημίες που προκλήθηκαν στη δημόσια υγεία από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα της εταιρείας.

Η VW έχει πουλήσει κατ ‘εκτίμηση 6.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα στην περιοχή. Πρόκειται περίπου για το 1,5% του συνόλου των 482.000 «προβληματικών» οχημάτων της εταιρείας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος.

«Η απόφαση κατά της Volkswagen είναι κάτι περισσότερο από απλώς τιμωρητική. Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της ρύπανσης και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων για τον καθαρισμό του αέρα», σημειώνουν οι αρχές.

Τα επιχείρημα ενάντια στη ρύπανση του κινητήρα ντίζελ είναι ότι οι εκπομπές του συνδυάζονται με άλλα αέρια στον αέρα για να σχηματίσουν το όζον, προκαλώντας πόνο στο στήθος, βήχα, ερεθισμό του λαιμού και κυκλοφορική συμφόρηση. Μπορεί , επίσης, να επιδεινώσει τη βρογχίτιδα, το εμφύσημα και το άσθμα, τα οποία επηρεάζουν τα παιδιά και τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σχετικά: “Στο τέλος, τίποτε δεν θα θυμίζει την παλιά VW”,  αρνούμενος ότι το σκάνδαλο απειλεί τη γερμανική οικονομία ή τη Γερμανία ως επενδυτικό προορισμό. “Θα βγούμε ισχυρότεροι από αυτή την κρίση. Διδασκόμαστε από τις κρίσεις”, είπε.