Αργά αλλά σταθερά το Ισλαμικό Κράτος καταλαμβάνει το Κομπάνι

Αργά αλλά σταθερά το Ισλαμικό Κράτος καταλαμβάνει το Κομπάνι

Έκκληση του ΟΗΕ στην Τουρκία να επιτρέψει σε Κούρδους μαχητές να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία για να υπερασπιστούν την κουρδική πόλη.

Αργά αλλά σταθερά οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους επεκτείνουν τον έλεγχό τους στην κουρδική πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται στη συριακή μεθόριο με την Τουρκία.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά των θέσεών τους, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν σήμερα το κτίριο του γενικού επιτελείου των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι και φαίνεται πως ελέγχουν πλέον το 40% της κουρδικής πόλης.

«Οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο του ‘τετραγώνου ασφαλείας’ στο Κομπάνι. Η κατάληψη του γενικού επιτελείου θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να προωθηθούν προς τη μεθοριακή διάβαση με την Τουρκία στο βόρειο τμήμα της πόλης και, αν το πετύχουν, θα πολιορκήσουν τις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπάνι», ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το λεγόμενο «τετράγωνο ασφαλείας» περιλαμβάνει το στρατιωτικό συγκρότημα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας), τη βάση των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και την έδρα του τοπικού συμβουλίου της πόλης.

Η μάχη μοιάζει πλέον εντελώς άνιση, καθώς οι τζιχαντιστές υπερτερούν σε αριθμό και σε όπλα και προχωρούν παρά τα πλήγματα που καταφέρει εναντίον τους ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός. «Ο συνασπισμός κατέστρεψε οχήματα και θέσεις του ΙΚ, αλλά δεν έχει εμποδίσει τον ανεφοδιασμό τους σε όπλα από τα προπύργιά τους στις επαρχίες της Ράκα και το Χαλεπιού (βόρεια Συρία)», σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής της συριακής ΜΚΟ.

Στο μεταξύ, στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν Ντε Μιστούρα, κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει σε εθελοντές να διασχίσουν τα σύνορα για να εμποδίσουν μια σφαγή στο Κομπάνι, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται 500-700 άμαχοι, κυρίως ηλικιωμένοι.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να μπουν στην πόλη για να υποστηρίξουν την άμυνά της», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Πρόσθεσε πως φοβάται μια «σφαγή».

Διαβάστε ακόμη: Σαράντα χιλιάδες ψυχές στο τούρκικο παζάρι

«Θυμάστε τη Σρεμπρένιτσα» στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πρόσθεσε. «Όλοι θα πρέπει να κάνουν ο,τιδήποτε μπορούν για να το σταματήσουν», τόνισε ο Ντε Μιστούρα. «Ελπίζω ότι δεν θα δούμε αποκεφαλισμένους ανθρώπους».

Ο Ντε Μιστούρα παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες και εξήγησε ότι «10.000 ως 13.000 κάτοικοι βρίσκονται σε μια τοποθεσία στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία και πολλοί βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη. Αν πέσει, το πιθανότερο είναι πως οι άμαχοι θα σφαγούν».

«Εφόσον το Κομπάνι είναι πιθανόν να πέσει αν δεν βοηθηθεί, επιτρέψτε σ’ αυτούς που θέλουν να πάνε εκεί και να συμμετάσχουν στην άμυνά του, με επαρκή εξοπλισμό, ο εξοπλισμός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα», διευκρίνισε ο Ντε Μιστούρα απευθυνόμενος στην Τουρκία.

«Το ΙΚ δεν θα σταματήσει με αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε ο ίδιος. «Η έκκλησή μας προς την Τουρκία έχει στόχο να λάβει επιπλέον μέτρα για να σταματήσει η προώθηση του ΙΚ, διαφορετικά όλοι μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, θα το μετανιώσουμε».