Αργεντινή: Η έλλειψη δολαρίων αφήνει στο… περίμενε τα τάνκερ καυσίμων και τους οδηγούς στα βενζινάδικα

Αργεντινή: Η έλλειψη δολαρίων αφήνει στο… περίμενε τα τάνκερ καυσίμων και τους οδηγούς στα βενζινάδικα
Photo: pixabay.com
Η Αργεντινή εισάγει το 32% των καυσίμων της: το 20% του ντίζελ και το 12% της σούπερ βενζίνης.

Σημαντικά προβλήματα για τους οδηγούς στη Αργεντινή έχει προκαλέσει η έλλειψη δολαρίων στα συναλλαγματική αποθέματα της χώρας, αφήνοντας τα τάνκερ με καύσιμα να… περιμένουν έξω από τα λιμάνια της χώρας και τους οδηγούς να σχηματίζουν μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα.

Το Bloomberg επικοινώνησε με τον 42χρονο Χόρχε Φέρο, σύμβουλο επιχειρήσεων στο Μπουένος Άιρες, οποίος προσπάθησε να γεμίσει το ρεζερβουάρ του την Τετάρτη σε ένα πρατήριο καυσίμων Axion στην πλούσια γειτονιά Recoleta, αλλά οι υπάλληλοι του είπαν ότι τους είχε τελειώσει η «σούπερ» και μπορούσαν να προσφέρουν μόνο 4.000 πέσος (11 δολάρια) premium βενζίνη.

«Όταν τους είπα ότι θα πήγαινα σε άλλο πρατήριο, μου είπε ότι όλα τα κοντινά βενζινάδικα ήταν κλειστά» ανέφερε Φέρο.

Οι αυξανόμενες ουρές στα βενζινάδικα και τα κλειστά πρατήρια βενζίνης τη νύχτα είναι απτά σημάδια μιας δημοσιονομικής κρίσης που ξεφεύγει από τον έλεγχο. Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής ξεμένει από δολάρια για να πληρώσει τους εισαγωγείς, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 140% και την ύφεση να απειλείται. Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός YPF έχει τρία δεξαμενόπλοια που περιμένουν με φυσικό αέριο και ντίζελ προς εισαγωγή, αλλά δεν μπορεί να ξεφορτώσει τα καύσιμα μέχρι να πληρωθούν οι ξένοι προμηθευτές BP και Gunvor, ανέφεραν δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Η YPF και η Gunvor αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η BP δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Δύο από τα τρία πλοία, με τα ονόματα Pacific Blue και NCC Nasma, είναι αγκυροβολημένα στο Ρίο ντε Πλάτα πιο κοντά στις ακτές της Ουρουγουάης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η YPF εισήγαγε το 6% του φυσικού αερίου για αυτοκίνητα το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η αβεβαιότητα των εκλογών είναι ένας ακόμα μεγάλος παράγοντας που προκαλεί πονοκέφαλο στους μετακινούμενους. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου, ορισμένα πρατήρια καυσίμων ανέστειλαν τις πωλήσεις, καθώς οι πελάτες προσπαθούσαν να εφοδιαστούν με βενζίνη, φοβούμενοι μια απότομη υποτίμηση του νομίσματος που φαίνεται να καθυστερεί προς το παρόν.

Ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα αναμετράται με τον αουτσάιντερ υποψήφιο Χαβιέρ Μιλέι στην οριστική επαναληπτική ψηφοφορία στις 19 Νοεμβρίου. Ακόμα και μετά την ψηφοφορία, ορισμένα πρατήρια λένε ότι είναι εντελώς άδεια.

Η έλλειψη δολαρίων στην Αργεντινή αφήνει την YPF να μην μπορεί να πληρώσει για τις εισαγωγές φυσικού αερίου προς το παρόν. Το παρακρατηθέν φορτίο έχει όγκο 120.000 κυβικών μέτρων, που αντιπροσωπεύει το 7% των μηνιαίων πωλήσεων βενζίνης στη χώρα, ή περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως η Αργεντινή δεν έχει πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια και αγωνίζεται να συμμορφωθεί με μια συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη μόνη σημαντική πηγή χρηματοδότησής της.

Η προμήθεια καυσίμων πιέζεται επίσης από το ρυθμιστικό πλαίσιο: οι τιμές της βενζίνης είναι σταθερές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ ένα λίτρο καυσίμου στην αντλία κοστίζει περίπου 40 σεντς στην Αργεντινή, το χαμηλότερο επίπεδο στη Λατινική Αμερική μετά τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, δήλωσε ένα άτομο.

Η Αργεντινή εισάγει το 32% των καυσίμων της: το 20% του ντίζελ και το 12% της σούπερ βενζίνης. Το πρόβλημα επιδεινώνεται εδώ και μια εβδομάδα και ιδιαίτερα στις επαρχίες που βρίσκονται πιο μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com