Κοντά σε υψηλό 2 ετών το ΑΕΠ των ΗΠΑ – Ανάπτυξη 4,9% στο τρίτο τρίμηνο

Κοντά σε υψηλό 2 ετών το ΑΕΠ των ΗΠΑ – Ανάπτυξη 4,9% στο τρίτο τρίμηνο
Photo: pixabay.com
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Με τον υψηλότερο ρυθμό για εδώ και κοντά 2 χρόνια «έτρεξε» το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχειά για την οικονομική ανάπτυξη που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% έναντι ανάπτυξης 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,5%. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 2,5% έως 6,0%, ένα ευρύ περιθώριο που αντανακλά το γεγονός ότι ορισμένα από τα δεδομένα εισόδου, συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών διαρκών αγαθών του Σεπτεμβρίου, του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών, των αριθμών αποθεμάτων χονδρικής και λιανικής δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα με την έκθεση για το ΑΕΠ.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και επεκτείνεται με ρυθμό πολύ υψηλότερο από αυτόν που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,8%.

Αν και ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το περασμένο τρίμηνο είναι μάλλον απίθανο να είναι διατηρήσιμος, αποτέλεσε απόδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομίας παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο λόγω των απεργιών της United Auto Workers και της επανέναρξης της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων από εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους και πιστεύουν πλέον ότι η Fed μπορεί να οργανώσει μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία, επισημαίνοντας την ισχύ της παραγωγικότητας των εργαζομένων και τη συγκράτηση της αύξησης του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οποία αναμένεται να μεταφερθεί στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης.

Η ισχυρή αγορά εργασίας παρέχει βασική στήριξη στις δαπάνες. Αν και η αύξηση των μισθών έχει επιβραδυνθεί, αυξάνεται λίγο ταχύτερα από τον πληθωρισμό, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας υπογραμμίστηκε από μια ξεχωριστή έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένες 210.000 την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου από 200.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: