Αρμπιτράζ συγχώνευσης: Οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές

Αρμπιτράζ συγχώνευσης: Οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές
Photo: pixabay.com
Η πρακτική που αποτελεί για πολλούς μεγάλους επενδυτές μια αγαπημένη στρατηγική.

Του Χρήστου Τσούνη

Σήμερα θέλω να μιλήσουμε για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές στρατηγικές και μια από τις αγαπημένες του Warren Buffett όσο διατηρούσε την Buffett Partnerships (την επενδυτική εταιρεία που είχε πριν την Berkshire Hathaway).

Η προχωρημένη επενδυτική στρατηγική που θα εξετάσουμε σήμερα είναι το αρμπιτράζ συγχώνευσης. Συνήθως οι ευκαιρίες για αρμπιτράζ είναι σπάνιες και πολύ συχνά η αγορά τις εκμεταλλεύεται σχεδόν αμέσως. Όταν όμως δύο εταιρείες πρόκειται να συγχωνευτούν δημιουργείται μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, εμφανίζεται όταν μια εταιρεία (πιο συχνά) ή ένας ιδιώτης (πιο σπάνια) πάει να αγοράσει μια άλλη εταιρεία. Η εταιρεία που πρόκειται να πωληθεί (η οποία λέγεται απορροφώμενη), αποκτάται από μια εταιρεία (η οποία λέγονται απορροφώσα), σχεδόν πάντα για τιμή μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργείται μια ασυνέχεια στην αγορά, που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμη.

Γνωρίζοντας το ποσό της αγοράς, μπορούμε να ξέρουμε και την τιμή της μετοχής την ώρα της εξαγοράς. Πολύ εύκολα με την διαίρεση του ποσού της εξαγοράς διά τον αριθμό των μετοχών της απορροφώμενης εταιρείας, μπορούμε να υπολογίσουμε την τιμή που θα έχει κάθε μετοχή την στιγμή της πώλησης.

Αν λοιπόν εμείς αγοράσουμε την μετοχή κάτω από την τιμή που πρόκειται να πωληθεί η εταιρεία, όταν ολοκληρωθεί η αγορά, στον λογαριασμό της χρηματιστηριακής που χρησιμοποιούμε θα δούμε ότι δεν κατέχουμε πλέον τις μετοχές της απορροφώμενης εταιρείας, καθώς αυτές θα έχουν πουληθεί πλέον στην απορροφώσα. Αντίθετα, θα δούμε το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στις μετοχές που είχαμε. Με πιο απλά λόγια, είναι σαν να πουλήσαμε τις μετοχές μας στην τιμή της εξαγοράς.

Ξέρω ότι είναι κάπως περίπλοκο, αλλά θα δούμε ένα παράδειγμα σύντομα.

Πριν κλείσουμε το θεωρητικό κομμάτι πρέπει να δούμε δύο- τρία πράγματα ακόμα.

Αρχικά, το φυσιολογικό είναι μόλις ανακοινωθεί μια εξαγορά, η τιμή της μετοχής της απορροφώμενης εταιρείας να γίνει κατευθείαν ίση με την συμφωνημένη τιμή. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πάντα. Για παράδειγμα, έστω ότι έχει ανακοινωθεί η εξαγορά της εταιρείας Α, από την εταιρεία Β, για 100$ ανά μετοχή. Όμως αυτή τη στιγμή η τιμή της μετοχής είναι στα 80$. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει μια μερίδα επενδυτών εκεί έξω που δεν πιστεύουν ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί.

Το παραπάνω ισχύει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Όσο υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που δεν πιστεύει ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί, η τιμή θα εμφανίζει ασυνέχεια.

Το δεύτερο πράγμα που θέλω να δούμε είναι το ρίσκο της συγκεκριμένης στρατηγικής. Αν η συμφωνία ακυρωθεί, δεν πρόκειται να εισπράξουμε τα χρήματα μας και να μείνουμε με υπερεκτιμημένες μετοχές στο χέρι.

Τέλος δεν γίνονται πάντα όλες οι συμφωνίες με μετρητά. Μερικές φορές μπορεί να πάρουμε μετοχές από την απορροφώσα εταιρεία. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να μελετάμε τους όρους της συγχώνευσης.

Πάμε τώρα να δούμε ένα πραγματικό παράδειγμα αυτής της περιόδου και πως μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ACTIVISION BLIZZARD (ATVI)

Η πρόσφατη διαμάχη της Microsoft, για μια από τις πιο εξωφρενικές εξαγορές στην ιστορία οδεύει προς το τέλος της, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission- FTC), να χάνει την δικαστική διαμάχη. Η νέα ημερομηνία για την εξαγορά δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά αναμένεται να κλείσει τον Οκτώβριο του 2023 (σε περίπου 3 μήνες).

Η απορροφώμενη Activision Blizzard ($ATVI), θα εξαγοραστεί από την Microsoft ($MSFT), για 95 δολάρια ανά μετοχή. Η τιμή της ATVI την στιγμή που γράφεται το κείμενο είναι 92.71$, το οποίο σημαίνει ότι για κάθε μια μετοχή που έχουμε βγάζουμε κέρδος 2.29$.  Μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρό, αλλά μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 2.5%, για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Σε ετησιοποιημένη βάση η συγκεκριμένη απόδοση είναι 10%, καλύτερη δηλαδή από όλα τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, με ελάχιστα μεγαλύτερο επίπεδο ρίσκου. Αν δε, αγοράσουμε μετοχές πριν την 1η Αυγούστου 2023, δικαιούμαστε και μέρισμα 0.99$ ανά μετοχή, που κάνει την απόδοση της επένδυσης μας 3.5% ή 14% σε ετησιοποιημένη βάση.

Αν και τα μαύρα σύννεφα δεν έχουν φύγει εντελώς από τον ορίζοντα η συγκεκριμένη ευκαιρία φαντάζει ιδιαίτερα θελκτική στα μάτια του έμπειρου επενδυτή.

Κλείνοντας βλέπουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα στρατηγική που μπορεί να μας επιφέρει σχετικά σίγουρο κέρδος παρόλο το οικονομικό κλίμα των ημερών,  σε ένα περιβάλλον όπου τα πάντα είναι ρευστά. Άλλωστε δεν είναι άσχετο  το γεγονός ότι ο Warren Buffett, αποφάσισε να επενδύσει στην ATVI καθ’ όλο το 2022, δείχνοντας μας άλλη μια φορά τις ικανότητες του σαν επενδυτή.

* Chris Tsounis – Συγγραφέας του βιβλίου “Τα 4 βήματα του πλούτου” (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: