Αρωγός του 14ου Athens Tax Forum η KPMG

Αρωγός του 14ου Athens Tax Forum η KPMG

Για τις προκλήσεις στην ψηφιακή οικονομία μίλησε από το βήμα του συνεδρίου η Γεωργία Σταματέλου, Partner και Head of Tax της KPMG.

Ακόμη μια χρονιά η KPMG στήριξε το 14ο Athens Tax Forum, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις 19 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Intercontinental, με εξέχοντες ομιλητές από τον κόσμο του επιχειρείν, της πολιτικής και εκπροσώπους θεσμικών φορέων. Tο Athens Tax Forum έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ετήσιο θεσμό φορολογικού ενδιαφέροντος και φέτος έχει τον τίτλο: «Απόδοση Φορολογικής Πολιτικής σε Περιβάλλον Παραοικονομίας».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Γεωργία Σταματέλου, Partner και Head of Tax της KPMG, συμμετείχε ως ομιλήτρια στην ενότητα «Ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί για ελεγχόμενη αποδοτικότητα της φορολογίας σε κεντρικό και περιφερειακό ορίζοντα» και ανέπτυξε ζητήματα αναφορικά με τη φορολογία και τις προκλήσεις της ανερχόμενης ψηφιακής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε όσον αφορά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με την επιβολή ψηφιακού φόρου στην επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω διαδικτύου και την υιοθέτηση μιας νέας έννοιας που αποδίδεται με τον όρο Ψηφιακή Μόνιμη Εγκατάσταση. Επιπρόσθετα, αξία έχει η αναφορά της στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που πρώτος διαπίστωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας στην οποία φαίνεται ότι άμεσα ανταποκρίθηκε η Επιτροπή.

Συνοψίζοντας, η Γεωργία Σταματέλου ανέφερε «Οι εξελίξεις στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Σε κάθε περίπτωση, η εναρμόνιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος για την αντιμετώπιση της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας είναι ένα ζήτημα πολύπλευρο, πολύπλοκο και βαθιά πολιτικό. Οι κυβερνήσεις, οι φορείς και οι ειδικοί πρέπει να συνεργαστούμε για να φθάσουμε σε ένα λειτουργικό αποτέλεσμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».