Άσαντ: Καταστροφή των χημικών όπλων σε ένα χρόνο

Άσαντ: Καταστροφή των χημικών όπλων σε ένα χρόνο

Με συνέντευξή του στο FoxNews ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ επιβεβαίωσε την ύπαρξη χημικού οπλοστασίου και δεσμεύτηκε για την καταστροφή του.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FoxNews χθες, ότι η χώρα διέθετε πολύ σημαντικό χημικό οπλοστάσιο και διαβεβαίωσε ότι όλα τα όπλα θα καταστραφούν στη βάση της συμφωνίας Αμερικανών και Ρώσων.

Ο Άσαντ, του οποίου η συνέντευξη δόθηκε στη Δαμασκό μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε επίσης ότι το κόστος της επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου είναι μεγάλο κι αναμένεται να φτάσει στο «ένα δισεκατομμύριο δολάρια», ενώ όπως είπε γι’ αυτή τη διαδικασία χρειάζεται χρονικό διάστημα ενός έτους.

«Θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο. Και είναι επιζήμιο για το περιβάλλον. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να πληρώσει αυτό το ποσό και να φέρει τοξικά υλικά στις ΗΠΑ, γιατί δεν το κάνει;», απάντησε ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ στην ερώτηση εάν θα παρέδιδε το χημικό οπλοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σύρος πρόεδρος είπε πως το καθεστώς της Δαμασκού ήταν υποχρεωμένο λόγω της κατάστασης στην γύρω περιοχή να διαθέτει αυτό το οπλοστάσιο των χημικών όπλων, αλλά επέμεινε ότι οι δυνάμεις του δεν είναι υπεύθυνες για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία για τα χημικά όπλα, ενώ όπως είπε είναι στη διάθεση οποιασδήποτε χώρας θέλει να τα πάρει.

Ο Άσαντ είπε ακόμη ότι η Συρία δεν βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά δέχεται συντονισμένη επίθεση από την Αλ Κάιντα. Απευθυνόμενος στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Συρίας τον προέτρεψε «να ακούσει την καλή διαίσθηση του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών».

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου»