Άσαντ: «Θα σεβαστούμε την απόφαση του ΟΗΕ για τα χημικά»

Άσαντ: «Θα σεβαστούμε την απόφαση του ΟΗΕ για τα χημικά»

Ο Σύρος πρόεδρος χαρακτήρισε θετική την προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Την πρόθεση της Συρίας να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα επανέλαβε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ χαρακτήρισε θετική την προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο SANA.

«Φυσικά θα σεβαστούμε (την απόφαση). Η ιστορία μας αποδεικνύει ότι πάντα τιμούμε την υπογραφή μας σε όλες τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει», δήλωσε ο Άσαντ μιλώντας σε δημοσιογράφο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου Rai News 24. Ο Σύρος πρόεδρος εκτίμησε ότι «προφανώς» η χώρα του θα προσφέρει βοήθεια και θα διασφαλίσει την προστασία των ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ), μια ομάδα των οποίων αναμένεται να μεταβεί στη Δαμασκό την Τρίτη. Εξάλλου ο Άσαντ χαρακτήρισε «θετική» την προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, βασικό σύμμαχο της κυβέρνησής του μαζί με τη Ρωσία. «Αν οι Αμερικάνοι είναι ειλικρινείς στην προσέγγισή τους προς το Ιράν, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά όσον αφορά τη συριακή κρίση και όλες τις κρίσεις στην περιοχή», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: Μία ιστορική, πρώτη προσέγγιση

«Οι Ιρανοί, όπως και οι Σύροι, δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Αμερικάνους (…) όμως οι Ιρανοί δεν αντιδρούν με αφέλεια στην προσέγγισή τους. Είναι ένα καλά μελετημένο βήμα που βασίζεται στην εμπειρία των Ιρανών με τις ΗΠΑ από την ιρανική επανάσταση του 1979», πρόσθεσε ο Άσαντ.

Στο μεταξύ ο Σύρος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει κανένα ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση της συριακής κρίσης και κυρίως στην ειρηνευτική σύνοδο Γενεύη 2. «Ειλικρινά, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν την ικανότητα να διαδραματίσουν οποιονδήποτε ρόλο στη Γενεύη 2, διότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα για να επιτύχουν σε αυτό τον ρόλο», υπογράμμισε.

«Υιοθέτησαν την αμερικανική πολιτική στις σχέσεις τους με διάφορες χώρες (της περιοχής) από την προεδρία του Τζορτζ Μπους. Πώς μπορούν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο όταν τους λείπει η αξιοπιστία;», διερωτήθηκε ο Άσαντ. «Πώς μπορούν να μιλούν για ανθρωπιστική βοήθεια όταν η Ευρώπη έχει επιβάλει το χειρότερο εμπάργκο που έχει γνωρίσει η Συρία από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της» το 1946, κατήγγειλε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Ομόφωνη απαίτηση του ΟΗΕ για καταστροφή των συριακών χημικών όπλων

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, ο Σύρος πρόεδρος υπογράμμισε ότι για τον ίδιο «οι ένοπλοι είναι τρομοκράτες». «Οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο της Γενεύης, όμως δεν μπορούμε για παράδειγμα να συνομιλούμε με οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα ή με τρομοκράτες. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με ανθρώπους που ζητούν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», σημείωσε ο Άσαντ, αναφερόμενος στον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης.