«Ασφαλείς» για το 2014 οι ΗΠΑ

«Ασφαλείς» για το 2014 οι ΗΠΑ

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό του 2014, αποτρέποντας έτσι νέο «shutdown» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

«Είμαστε ευτυχείς που επιτύχαμε αυτή τη δίκαιη συμφωνία για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του 2014», δήλωσαν με ικανοποίηση οι κοινοβουλευτικοί διαπραγματευτές μετά την επίτευξη συμφωνίας τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κονγκρέσο για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014, που με τον τρόπο αυτό απομακρύνουν τον κίνδυνο μιας νέας παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Οι διαπραγματευτές στο Κονγκρέσο δημοσιοποίησαν το νομοσχέδιο των 1.582 σελίδων για τον προϋπολογισμό που επεξεργάζονταν ακατάπαυστα επί πολλές εβδομάδες και το οποίο ορίζει γράμμα προς γράμμα τις δαπάνες κάθε ομοσπονδιακής υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2014, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

«Αν και οι διαφορές μας είναι πολλές και ο χρόνος πιέζει, καταφέραμε να επεξεργαστούμε μια διάταξη του νόμου που διατηρεί ανοιχτές τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και περιορίζει την οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια», δήλωσαν με ανακοίνωσή τους οι διαπραγματευτές.

Ο νόμος αυτός για τον προϋπολογισμό αναμενόταν να υιοθετηθεί το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου, αλλά οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να υιοθετήσει σήμερα ένα μίνι νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό τριών ημερών για να μετατεθεί η προθεσμία το Σάββατο.

Διαβάστε ακόμη: Νέα εποχή για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Τον Οκτώβριο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έκλεισαν μερικώς επί 16 ημέρες, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν αντίστοιχα την Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία διαφωνούσαν για τον προϋπολογισμό.

Με τη συμφωνία για την έξοδο από την κρίση της 16ης Οκτωβρίου χρηματοδοτήθηκαν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έως και την 15η Ιανουαρίου. Δημοκρατικοί και ρεπουμπλικανοί συμφώνησαν τον Δεκέμβριο για τους προϋπολογισμούς των οικονομικών ετών 2014 και 2015 που εγκρίθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου από το Κονγκρέσο. Οι προϋπολογισμοί αυτοί ορίζουν μόνο το συνολικό ύψος των λεγόμενων «διακριτικών» δαπανών (σχεδόν 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014).

Αυτός ο νόμος για τον προϋπολογισμό που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή του ύστερα από συμβιβασμό μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, αναμένεται να εγκριθεί από το Κονγκρέσο εντός της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ζήσε τον Τιτανικό σου στην Κίνα!