Ασυγχώρητο λάθος η κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν

Ασυγχώρητο λάθος η κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν
Η πλειονότητα των 176 ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροπλάνο και έχασαν τη ζωή τους ήταν Ιρανοί και Καναδοί.

Το Ιράν θα τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται για την κατάρριψη από λάθος του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σημειώνοντας ότι το “τραγικό περιστατικό” θα ερευνηθεί σε βάθος.

“Ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος (…) δεν μπορεί να ευθύνεται ένας μόνον άνθρωπος για την συντριβή του αεροπλάνου”, σημείωσε.

“Η παραδοχή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις του λάθους τους είναι ένα καλό πρώτο βήμα (…) Θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους ότι δεν θα συμβεί ξανά”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του “είναι υπόλογη απέναντι στο ιρανικό και τα άλλα έθνη που έχασαν ζωές στη συντριβή του αεροπλάνου”.

“Για τον λαό μας είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά το δυστύχημα αυτό οποιοσδήποτε σε όλα τα επίπεδα είναι υπαίτιος ή έδειξε αμέλεια” να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι “όλοι αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν θα τιμωρηθούν”.

“Το δικαστικό σύστημα θα συστήσει ένα ειδικό δικαστήριο με υψηλόβαθμους δικαστές και δεκάδες ειδικούς (…) όλος ο κόσμος θα το παρακολουθήσει”, τόνισε ο Ροχανί.

Μετά την διάψευση της υπόθεσης σύμφωνα με την οποία το ουκρανικό αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν το Σάββατο το πρωί την ευθύνη τους για την τραγωδία αυτή, επικαλούμενες “ανθρώπινο σφάλμα”.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε τη Δευτέρα ότι “θα αποδοθεί δικαιοσύνη” και οι χώρες που επλήγησαν από την τραγωδία –Καναδάς, Βρετανία, Ουκρανία, Σουηδία και Αφγανιστάν– ασκούν πιέσεις για τη διεξαγωγή διαφανούς έρευνας από το Ιράν.

Η παραδοχή της ευθύνης από τις ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε σοκ στο Ιράν και ένα κύμα αγανάκτησης.

Χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα και φαίνονται να φωνάζουν συνθήματα κατά των αρχών.