ASML: Ποια είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία στην Ευρώπη; – Ρεκόρ παραγγελιών στο τέλος του 2023

ASML: Ποια είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία στην Ευρώπη; – Ρεκόρ παραγγελιών στο τέλος του 2023
SHANGHAI, CHINA - NOVEMBER 6, 2023 - Photo taken on November 6, 2023 shows the ASML booth at the 6th CIIE in Shanghai, China. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9% στα 2,0 δισ. ευρώ, με πωλήσεις 7,2 δισ. ευρώ.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έφτασε οι παραγγελίες της ολλανδικής ASML για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε ένα σημάδι ανάκαμψης του κλάδου των ημιαγωγών παγκοσμίως.

Ποια είναι η εταιρεία;

Η εταιρεία με έδρα την μικρή πόλη του Βελντχόφεν με πληθυσμό περίπου 45.000, εκ των οποίων οι 30.000 απασχολούνται στο εργοστάσιο της εταιρείας που κατασκευάζει τις σύνθετες μηχανές που παράγουν τα πιο εξελιγμένα τσιπ του κόσμου.

Ααυτές οι μηχανές που κοστίζουν περίπου 140 εκατ. δολάρια έκαστη, ρίχνουν ιδιαίτερα χαμηλές ακτίνες φωτός σε εξαιρετικά λεπτά στρώματα σιλικόνης που έχουν περαστεί με φωτο-ανθεκτικά χημικά. Στη συνέχεια, πολύπλοκα μοτίβα δημιουργούνται στα στρώματα της σιλικόνης καθώς το φως έρχεται σε επαφή με τα χημικά.

Η διαδικασία, που οδηγεί στη δημιουργία των αγωγών, είναι γνωστή στην εν λόγω βιομηχανία, ως λιθογραφία. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία ονομάζονται εντατικές μηχανές υπεριώδους λιθογραφίας (EUV machines).

Η ASML πουλά αυτά τα σπάνια μηχανήματα στους μεγαλύτερους παραγωγούς ημιαγωγών στον κόσμο, όπως η TSMC, η Samsung και η Intel. Κάθε μηχανή αποτελείται από 100.000 κομμάτια και χρειάζεται το μέγεθος 4 jumbo jet για να μεταφερθεί.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο λόγος που οι EUV μηχανές είναι κρίσιμες για την βιομηχανία των τσιπ είναι γιατί με την τεχνολογία τους μπορούν να «χωρέσουν» περισσότερα κομμάτια κρυσταλλολυχνιών (transistors) σε κάθε στρώμα σιλικόνης.

Οι κρυσταλλολυχνίες είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά που χρειάζονται στα σύγχρονα ηλεκτρονικά και γενικά μιλώντας, όσες περισσότερες κρυσταλλολυχνίες μπορέσουν να χωρέσουν σε ένα τσιπ τόσο πιο ισχυρό θα είναι αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα iPhones της Apple, που κατασκευάστηκε με τα τσιπ της η TSMC χρησιμοποιώντας τα EUV της ολλανδικής εταιρείας, έχουν μέσα τους περίπου 10 δισ. κρυσταλλολυχνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ για το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ASML την Τετάρτη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9% στα 2,0 δισ. ευρώ, με πωλήσεις 7,2 δισ. ευρώ. Αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για καθαρά κέρδη 1,87 δισ. ευρώ σε έσοδα 6,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η εταιρεία κατέγραψε παραγγελίες άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τρίμηνο -υπερτριπλάσιες των επιπέδων του τρίτου τριμήνου- αλλά διατήρησε τις προοπτικές της για σταθερή αύξηση των πωλήσεων το 2024, παρά την ισχυρή ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

«Η βιομηχανία ημιαγωγών συνεχίζει να εργάζεται στο κατώτατο σημείο του κύκλου» ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Πίτερ Βένινκ, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Αν και οι πελάτες μας δεν είναι ακόμη σίγουροι για τη μορφή της ανάκαμψης της αγοράς ημιαγωγών φέτος, υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια», είπε, αναφέροντας τη βελτίωση της ζήτησης για τσιπ και τα υψηλότερα ποσοστά χρησιμοποίησης των εργοστασίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: