Ασταμάτητη η κόντρα Ρωσίας – ΕΕ για το Sputnik-V

Ασταμάτητη η κόντρα Ρωσίας – ΕΕ για το Sputnik-V
epa08981473 (FILE) - A medical worker shows a dose of Russia's Sputnik V Gam-COVID-Vac vaccine against the COVID-19 to a patient during the vaccination at Belgrade Fair makeshift vaccination center in Belgrade, Serbia, 01 February 2021 (reissued 02 Februiary 2021). Results of a study published in The Lancet on 02 February 2021 say that the Russian Covid-19 vaccine Sputnik V has an efficacy of 91.6 percent. The vaccine had been rolled out by Russia before Phase 3 trials were finished. EPA/MARKO DJOKOVIC Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ισχυρίζεται πως δεν έχει λάβει αίτηση για έγκριση του ρωσικού εμβολίου. Η Ρωσία υποστηρίζει το αντίθετο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει λάβει αίτηση για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Ν. Γκαμαλέι της Μόσχας, όπως μετέδωσε το Reuters. Ωστόσο, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει σχετική αίτηση για έγκριση.

Το πρακτορείο TASS μεταδίδει από την Χάγη, επικαλούμενο ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΜΑ, ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V συμπεριελήφθη στον κατάλογο των εμβολίων που συμμετείχαν σε επιστημονική διαβούλευση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι παρασκευαστές του Εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι είχαν επιστημονική γνωμοδότηση εκ μέρους του ΕΜΑ, η οποία προβλέπει την παρουσίαση των τελευταίων επιστημονικών στοιχείων και των στοιχείων της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου. Σύμφωνα με την πολιτική διαφάνειας του οργανισμού, το σκεύασμα συμπεριελήφθη στον κατάλογο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έλαβαν επιστημονική γνωμοδότηση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «στην παρούσα χρονική στιγμή ο ΕΜΑ βρίσκεται σε διάλογο με την εταιρεία για τον καθορισμό των περαιτέρω βημάτων» όπως και ότι «οι παρασκευαστές, εξέφρασαν το ενδιαφέρον, ώστε το εμβόλιο να εξετασθεί ως υποψήφιο για τη διεξαγωγή σταδιακής πραγματογνωμοσύνης».

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΜΑ, αναφέρει ότι υπάρχει έγγραφη επιβεβαίωση της καταχώρησης της αίτησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην ΕΕ.

Μάλιστα στον επίσημο λογαριασμό του εμβολίου Sputnik-V στο Twitter, δημοσιεύεται το σχετικό έγγραφο για την αίτηση καταχώρησης στην ΕΕ για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι δεν μπορούν να βρουν την αίτηση του Sputnik-V, επισυνάπτουμε την απόδειξη για την αίτηση 1379253 από τις 29 Ιανουαρίου του 2021, αναφέρει η σχετική ανάρτηση στο Twitter.