Αστέρι αυτόφωτο – Ο chef Νίκος Καραθάνος στο fortunegreece.com

Αστέρι αυτόφωτο – Ο chef Νίκος Καραθάνος στο fortunegreece.com

Μεταξύ των δύο εστιατορίων του, βρίσκει το χρόνο να διατηρήσει αναλοίωτα όλα εκείνα τα στοιχεία που τον έφεραν στην κορυφή.

Ένα αστέρι Michelin για τον Νίκο Καραθάνο ήδη από το 2010. Αστέρι Michelin άρα για την Χύτρα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αλλά και για την Γαλάζια Χύτρα στον Αστέρα. Ο 29χρονος σεφ που μέχρι τα 18 του δεν πολυανακατευόταν με την κουζίνα, έχει φτάσει μια δεκαετία και κάτι αργότερα να μετράει ως ένας από τους πιο επιτυχημένους σεφ στην Ελλάδα. «Τρέχοντας» ανάμεσα σε δυο Χύτρες ο Νίκος Καραθάνος βρίσκει το χρόνο να μιλήσει στο fortunegreece.com.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος για έναν chef;
«Σε ότι αφορά τα αστέρια Michelin, έχω ένα για την Χύτρα και ένα για την Γαλάζια Χύτρα εφόσον είμαι ένας σεφ που δημιουργώ και στους δυο αυτούς χώρους. Για μένα στόχος για κάθε άνθρωπο θα πρέπει να είναι η εξέλιξη. Ανάλογα με τον άνθρωπο και την περίοδο τα ζητούμενα είναι διαφορετικά, άλλωστε. Μπορεί να θέλεις αστέρια Michelin, μπορεί να θέλεις ένα χώρο δικό σου, μπορεί και τα δυο. Προσωπικά ό, τι στόχο έχω βάλει στην ζωή μου τον έχω πετύχει. Μέσα από σκληρή δουλειά, βέβαια. Ο στόχος μου τώρα είναι να είμαι καλά και να εξελίσσομαι μέσα από την μαγειρική»

Ποιος είναι ο χαρακτήρας της κουζίνας σας και κατ’ επέκταση ο χαρακτήρας του εστιατορίου σας;
«Βρίσκομαι για όλο το καλοκαίρι εναλλάξ, μια βδομάδα στην Χύτρα και μια στην Γαλάζια Χύτρα. Ο χαρακτήρας και στα δυο εστιατόρια είναι αυτός της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας».

Ποιο γνήσιο ελληνικό προϊόν σας εμπνέει να δημιουργήσετε;
«Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα. Δεν έχω ένα αγαπημένο. Είμαι ανάλογα με την εποχή. Πάντως χρησιμοποιώ πάρα πολύ και πάντα λεμόνι, πορτοκάλι και ελαιόλαδο. Αλλά δεν υπάρχει ένα υλικό που θα έλεγα πως με εμπνέει. Ειδική μνεία αισθάνομαι να κάνω μόνο για το αυγοτάραχο του Τρικαλινού που έχει κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά μέσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»

Τι είδους άνθρωποι επιλέγουν το εστιατόριο σας και αν έχετε διάσημους πελάτες, παρακαλώ, δώστε μας μερικά ονόματα.
«Είμαστε σε ένα πολύ ωραίο χώρο, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον οποίο επισκέπτονται, βεβαίως, επώνυμοι κι επιφανείς άνθρωποι. Ως εκ τούτου, ναι, έχουμε αρκετούς επώνυμους πελάτες. Ωστόσο δίνουμε έμφαση σε όλους μας τους πελάτες, επώνυμους και μη και δίνουμε ακόμα περισσότερη έμφαση στους ανθρώπους που μας στηρίζουν. Σε εκείνους δηλαδή που έρχονται ξανά και ξανά. Οι άνθρωποι αυτοί, που υποστηρίζουν, μέσα από την διαρκή προτίμησή τους στην Χύτρα και την Γαλάζια Χύτρα, την κουζίνα μου είναι εκείνοι που μου δίνουν όλο και μεγαλύτερη όρεξη να δημιουργώ»

Που βρίσκεται το εστιατόριο, ποιες είναι οι τιμές του για ένα άτομο (με και δίχως κρασί) και πως θα τις χαρακτηρίζατε;
«Κατά τη γνώμη μου η Χύτρα και η Γαλάζια Χύτρα έχουν τις καλύτερες τιμές σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά τους εστιατόρια. Με την καλή έννοια, το ανταγωνιστικά. Όταν έρχεσαι σε ένα χώρο σαν την Χύτρα (όταν έρχεσαι δηλαδή στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) το ζητούμενό σου δεν είναι να γεμίσεις το στομάχι σου αλλά να δεις πως μπορεί να γίνει το φαγητό τέχνη. Το μενού degustation, ας πούμε, είναι γύρω στα 72 ευρώ και έχει 5 πιάτα και 4 ποτήρια κρασί. Και στα δυο εστιατόρια. Από την άλλη μπορεί κανείς να πάρει ένα πρώτο και ένα κυρίως πιάτο δίχως κρασί στα 52 ευρώ.»

Δώστε μας μια εύκολη συνταγή (θα μπορούσε να είναι και γλυκό) που θα προορίζεται κυρίως σε ένα απαιτητικό επιχειρηματικό κοινό. Τον άνδρα επιχειρηματία ή την γυναίκα που δεν έχει χρόνο να δημιουργήσει ένα καλό πιάτο.. έχει, ωστόσο, υψηλές απαιτήσεις.

Σούπα πεπόνι

Κόβουμε ένα πεπόνι σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε μισό ματσάκι δυόσμο και 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη. Το αφήνουμε να μαριναριστεί και να τραβήξει όλη τη ζάχαρη για 3-4 ώρες. Μετά το περνάμε από ένα μίξερ. Τοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά έχουμε μια ωραιότατη κρύα γλυκιά σούπα πεπόνι. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος και διάφορα άλλα ψιλοκομμένα φρούτα.

Διαβάστε ακόμη: Τα πιο ονειρικά ξενοδοχεία στον πλανήτη