AstraZeneca: Απορρίπτει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προβλήματα παραγωγής στο εμβόλιο

AstraZeneca: Απορρίπτει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προβλήματα παραγωγής στο εμβόλιο
A laboratory technician supervises filling and packaging tests for the large-scale production and supply of the University of Oxford’s COVID-19 vaccine candidate, AZD1222, as they are being conducted on a high-performance aseptic vial filling line on September 11, 2020 at the Italian biologics’ manufacturing facility of multinational corporation Catalent in Anagni, southeast of Rome, during the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. - Catalent Biologics’ manufacturing facility in Anagni, Italy will serve as the launch facility for the large-scale production and supply of the University of Oxford’s Covid-19 vaccine candidate, AZD1222, providing large-scale vial filling and packaging to British-Swedish multinational pharmaceutical and biopharmaceutical company AstraZeneca. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP) Photo: AFP
Από τι προκύπτει η τεράστια αισιοδοξία.

Το εμβόλιο της AstraZeneca Plc θα μπορούσε να είναι έτοιμο για μεγάλης κλίμακας εμβολιασμούς ακόμα και φέτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Pascal Soriot, απορρίπτοντας τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις και προβλήματα στην παραγωγή.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους, παρόλο που οι ρυθμοί των δοκιμών επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πλέον, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να συλλέξουν τα κλινικά δεδομένα που χρειάζονται, σύμφωνα με τον Soriot.

Η Astra και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διατηρούν το εμβόλιο σε συνθήκες ψύξης περιμένοντας τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών.

«Η ουσία είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο το εμβόλιο δουλεύει» είπε ο Soriot σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα, όπως το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό με όλους και για πόσο καιρό.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατός ο μεγάλης κλίμακας εμβολιασμός ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους – ίσως ακόμη και τον Δεκέμβριο φέτος» κατέληξε.

Τα σχόλια του Soriot έρχονται μια μέρα αφότου η Kate Bingham, επικεφαλής της βρετανικής Taskforce για τα Εμβόλια, είπε ότι μόνο 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους, πολύ λιγότερες από τις 30 εκατομμύρια που αναμενόταν να είναι έτοιμες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η AstraZeneca είπε ότι θεωρεί πως μπορεί να ξεκινήσει να παρέχει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεων σε «κυλιόμενη βάση» μόλις δοθεί έγκριση για το εμβόλιο.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία παραμένει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας, και το πειραματικό της εμβόλιο θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα που θα εγκριθούν παγκοσμίως, εάν φυσικά αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Η Astra, η Pfizer και η Moderna προσπαθούν να ολοκληρώσουν κρίσιμες δοκιμές μέσα στις επόμενες εβδομάδες για τα τρία αντίστοιχα υποψήφια εμβόλιά τους, ενώ θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια άδεια εκτάκτου ανάγκης έως το τέλος του έτους.

Πηγή: Fortune.com