Athens Innovation Festival: Μια μεγάλη γιορτή καινοτομίας στην «καρδιά» της Αθήνας

Athens Innovation Festival: Μια μεγάλη γιορτή καινοτομίας στην «καρδιά» της Αθήνας

ΕΒΕΑ και Περιφέρεια Αττικής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα τριήμερο γεμάτο καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Στις 20 – 22 Νοεμβρίου αναμένεται να συναντηθούν στο Ζάππειο όλοι εκείνοι οι φορείς που μπορούν να συμβάλουν στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η Ελλάδα. Νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, φορείς της κεντρικής διοίκησης, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν ραντεβού στο πρώτο Athens Innovation Festival, μια γιορτή για το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

To φεστιβάλ που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και τους Industry Disruptors – Game Changers και τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Θα διαρκέσει τρεις ημέρες, αφιερωμένες στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην επιχειρηματική δημιουργία με πολλές ευκαιρίες για πληροφόρηση, εκπαίδευση, δικτύωση, συνέργεια και συνεργασία.

Στο πρώτο Athens Innovation Festival, εκτός από discussion panels με τη συμμετοχή ερευνητών, ακαδημαϊκών, επενδυτών και εκπροσώπων επιχειρήσεων, θα λάβουν χώρα πολλά διαδραστικά workshops, παρουσιάσεις και συζητήσεις με όλες τις τάσεις που διαμορφώνουν τη καινοτομία στη χώρα μας.

Μάλιστα μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου www.athensinnovation.gr, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει τη δική του πρόταση για διοργάνωση workshop πάνω σε θέματα όπως οι νέες τεχνολογίες, τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, το ηλεκτρονικό επιχειρείν, η ενέργεια, ο τουρισμός κ.α.

Η «καρδιά» της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι οι startups και οι άνθρωποι τους, ενώ αποτελεί μια συνέχεια στις δράσεις που έχει αναπτύξει το ΕΒΕΑ, ώστε να ενισχύσει τη καινοτομία στην Ελλάδα, ως τη   βάση   για  την οικονομική   ανάκαμψη   της   χώρα   μας,   καθώς   συμβάλλει   στην   παραγωγή   προϊόντων   και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δυναμικών επιχειρήσεων.

Το 2017 «έτρεξαν» τα βραβεία «ATHENS STARTUP AWARDS» στα οποία συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 70 επιχειρηματικές προτάσεις, ενώ πλέον το ΕΒΕΑ στηρίζει και λειτουργεί με ίδιους πόρους τη Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.). Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερες από 50 startups έχοντας πρόσβαση σε εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Παράλληλα το δίκτυο των επιχειρηματικών αγγέλων του ΕΒΕΑ είναι μια νέα μορφή ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για τα ελληνικά δεδομένα, γεφυρώνοντας το «χάσμα» μεταξύ των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και των επενδυτικών προτάσεων για νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες αυτές, δήλωσε: «Η προώθηση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας με στόχο την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί παρά να είναι κοινή. Θα πρέπει να εμπλέκει τους πάντες: την Πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και βεβαίως την Αυτοδιοίκηση. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εργάζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της νεοφυούς και νεανικής επιχειρηματικότητας. Τόσο μέσω αυτόνομων πρωτοβουλιών, όσο και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Μονόδρομος» η καινοτομία για την Ελλάδα

Η υιοθέτηση της καινοτομίας και η ένταξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην αλυσίδα αξίας της ελληνικής οικονομίας είναι προαπαιτούμενα για την ανάκμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου», σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες (427.000) μετανάστευσαν στην περίοδο της κρίσης από το 2008 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την τελευταία τριετία, περίοδο που το κύμα μετανάστευσης τριπλασιάζεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της τωρινής κατάστασης είναι η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως δημιουργούνται από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο μπορούν και πρέπει να παίξουν φορείς όπως τα επιμελητήρια και οι περιφέρειες, καθώς πλέον η ανάπτυξη περνάει μέσα από τις «έξυπνες» πόλεις. Ενδεικτικά η περιφέρεια Αττικής ξοδεύει το 56,8 % της έρευνας και ανάπτυξης, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό, τι αφορά τις δαπάνες και την επιστημονική αριστεία, προσεγγίζοντας τον ευρωπαικό μέσο όρο. Παράλληλα αναπτύσσει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» σε συνεργασία με επιμελητήρια, συνδέσμους, φορείς καινοτόμας επιχειρηματικότητας, παράγοντες δηλαδή που γνωρίζουν εκ των έσω τις δυσκολίες ενός νέου να επιχειρήσει.

Στο πλαίσιο αυτό η σύμπραξη του ΕΒΕΑ με τη Περιφέρεια Αττικής στο τριήμερο Φεστιβάλ Καινοτομίας διαμορφώνει τις προυποθέσεις για τις νέες εταιρείες να βρεθούν κοντά με μεγάλες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχοντας όμως στο πλευρό τους και όχι απένταντι τους την πολιτεία.