Η Αθήνα είναι… τζαζ

Η Αθήνα είναι… τζαζ

Η Μεγάλη Νύχτα της Τζαζ έρχεται αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Οι φίλοι της Τζαζ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίους μουσικούς μία ολόκληρη μέρα αλλά… και νύχτα σε συναυλίες, εργαστήρια και συναντήσεις αυτοσχεδιασμού. Ron Carter, Marcus Roberts, Gilad Atzmon, Tony Lakatos: μεγάλα ονόματα της σημερινής τζαζ σκηνής παγκοσμίως, παίζουν και αυτοσχεδιάζουν στο μεγάλο αυτό αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής, και υπόσχονται απόλαυση υψηλής ποιότητας στους φίλους του είδους.

Καλεσμένοι πολλοί σημαντικοί έλληνες μουσικοί: το Κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη, το Λάτιν Τζαζ Σεξτέτο του Δημήτρη Σεβδαλή και το Συγκρότημα του Γιώργου Φακανά, που συμπράττει με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και με τον διάσημο ούγγρο σαξοφωνίστα Tony Lakatos.

Ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της τζαζ στον κόσμο, ο Kένι Μπάρον, ο νεωτεριστής Ισραηλινός σαξοφωνίστας Γκίλαντ ‘Ατσμοντ και σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής θα συμμετέχουν στο ολοήμερο αφιέρωμα στη τζαζ που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 31 Μαΐου.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 2009 με τη «Μεγάλη Νύχτα της Τζαζ» και το 2010 με Latin jazz στη«Νύχτα στην Αβάνα», το Mέγαρο ανοίγει τις πόρτες του για μια ακόμη φορά στους φίλους της τζαζ, με συναυλίες, workshops (με δωρεάν συμμετοχή), happenings καθώς και πωλητήριο δίσκων, βιβλίων και memorabilia.

Στη «Μεγάλη Μέρα της Τζαζ» του Μεγάρου θα εμφανιστούν κορυφαία ονόματα από όλες τις γενιές και εκφράσεις της ελληνικής μουσικής σκηνής, και διάσημοι καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής όπως οι Μπάρον και ‘Ατσμοντ, καθώς και η Μεξικανή τραγουδίστρια Μάρτα Μορελέον που έρχεται με τους μουσικούς της, για να ταξιδέψει τους φίλους της έθνικ τζαζ στους ρυθμούς και τις μελωδίες της Λατινικής Αμερικής.

Το στίγμα της ελληνικής τζαζ θα δώσουν τα Κουιντέτα του Δήμου Δημητριάδη και του Αλέκου Βρέτου, το Τρίο του διεθνούς Έλληνα οργανίστα και πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη, ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης και ο Αλέκος Χρηστίδης με τζαζ για μικρά και μεγάλα παιδιά. Από τη γιορτή της τζαζ δεν θα μπορούσε να λείπει ένα αφιέρωμα στον συνθέτη και δάσκαλο Μάρκο Αλεξίου. Τη σκηνογραφική επιμέλεια των χώρων έχει αναλάβει η αρχιτέκτων και σκηνογράφος Μαίρη Τσαγκάρη.

Η Μεγάλη Μέρα της Τζαζ θα κλείσει με ένα μεταμεσονύκτιο music set (ώρα: 00:30) από τους Crazy People Μusic και ένα jam session με τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών (ελεύθερη είσοδος για το κοινό).

Aπό τις 10:00 το πρωί έως τις 12:00 θα διοργανώνονται εργαστήρια με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό. Την αρχή θα κάνει ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης (10:00-10:30 π.μ.). Ακολουθούν ο Δήμος Δημητριάδης (10:30-11:00) και ο Γκίλαντ ‘Ατσμοντ (11:00-12:00). Από τις 14:00-16:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τον Kένι Μπάρον.

Διαβάστε ακόμα:

Σινεμά προσεχώς

Δώδεκα βαγόνια, ένα φεστιβάλ, πολλοί καλλιτέχνες

H ατζέντα της εβδομάδας